10 definiții pentru lupus

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LUPUS s. n. Complex de afecțiuni de etiologie variată, cauzând leziuni ale pielii și ale mucoaselor, cu un caracter cronic evolutiv. – Din fr. lupus.

lupus sns [At: DEX2 / E: fr lupus] (Med) Boală a pielii și a mucoaselor, adesea de natură tuberculoasă, caracterizată prin apariția unor noduli care ulcerează, lăsând cicatrice întinse.

LUPUS s. n. Boală a pielii și a mucoaselor, adesea de natură tuberculoasă, caracterizată prin apariția unor noduli care ulcerează, lăsând cicatrice întinse, deformante. – Din fr. lupus.

LUPUS s. n. Tuberculoză a pielii, caracterizată prin plăgi și noduli cu tendință de întindere și de distrugere a țesuturilor.

LUPUS s.n. Boală a pielii (localizată pe față) de natură tuberculoasă, manifestată prin plăgi și prin noduli care distrug țesuturile. [< fr. lupus, cf. lat. lupus – ulcer].

LUPUS s. n. dermatoză (a feței) de natură tuberculoasă, manifestată prin plăgi și noduli care distrug țesuturile. (< fr., lat. lupus)

LUPUS n. Boală de piele manifestată prin leziuni care distrug țesuturile; tuberculoză a pielii. /<fr. lupus

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: lupus
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • lupus
  • lupusul
  • lupusu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • lupus
  • lupusului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

lupussubstantiv neutru

  • 1. Complex de afecțiuni de etiologie variată, cauzând leziuni ale pielii și ale mucoaselor, cu un caracter cronic evolutiv. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.