16 definiții pentru lipa / lipa-lipa

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LIPA interj. (Adesea repetat) Cuvânt care imită zgomotul produs de o lovitură dată cu palma sau de picioarele cuiva care umblă desculț sau în papuci. [Var.: lip interj.] – Onomatopee.

LIPA interj. (Adesea repetat) Cuvânt care imită zgomotul produs de o lovitură dată cu palma sau de picioarele cuiva care umblă desculț sau în papuci. [Var.: lip interj.] – Onomatopee.

lipa i [At: CARAGIALE, O. I, 176 / V: lip, (reg) lepa, ~i, ~păi / E: fo] 1 Cuvânt care imită sunetul produs prin lovirea repetată a suprafețelor plane a două corpuri. 2 (Rep) Cuvânt care redă zgomotul slab produs de pașii cuiva care merge încet. 3 (Rep; îf lip) Cuvânt care exprimă zgomotul produs uneori de limba unor animale atunci când beau apă.

LIPA interj. (Adesea repetat) Onomatopee care redă sunetul produs de o lovitură de palmă sau de picioarele cuiva care umblă desculț sau în papuci. Lipa-lipa cu papucii toată ziua. STANCU, D. 29. Și au mers, lipa-lipa-lip și tîrșa-tîrșa-tîrș, pînă la vecinul lor greier. G. M. ZAMFIRESCU, SF. M. N. I 93. Într-un papuc și-o opincă, lipa-lipa, nea Stănică. PANN. P. V. I 155. – Variantă: lip interj.

LIPA interj. (se folosește, adesea repetat, pentru a imita zgomotul produs de o lovitură cu palma sau de mersul cu picioarele goale ori în papuci). /Onomat.

LIP2 interj. v. lipa.

lipăi2[1] i vz lipa corectat(ă)

  1. În original greșit accentuat: lipăi LauraGellner

lípa-lípa și lípaĭ-lípaĭ, interj. care arată huĭetu papucilor cînd se izbesc de călcîĭ în mers orĭ al siteĭ cînd cernĭ. – Pin Munt. și lipăĭ-lipăĭ (acc. pe ăĭ). – V. cleap-cleap, tipa-tipa.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

lipa/lip interj. (lipa-lipa/lipa, lipa)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

lipa interj. – Exprimă zgomotul de tropăială. Creație expresivă, cf. liop, care exprimă zgomotul bătăii din palme, și lap. Relațai cu a lipi (Tiktin) este puțin probabilă. – Der. lipăi, vb. (a tropăi; a face zgomot cu încălțămintea); lipăială, s. f. (tropăială).

Intrare: lipa / lipa-lipa
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
  • lipa
lipa-lipa interjecție
compus
  • lipa-lipa
lip2 (interj.) interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
  • lip
lepa
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
lipai
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

lipa / lipa-lipainterjecție

  • 1. adesea repetat Cuvânt care imită zgomotul produs de o lovitură dată cu palma sau de picioarele cuiva care umblă desculț sau în papuci. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Lipa-lipa cu papucii toată ziua. STANCU, D. 29. DLRLC
    • format_quote Și au mers, lipa-lipa-lip și tîrșa-tîrșa-tîrș, pînă la vecinul lor greier. G. M. ZAMFIRESCU, SF. M. N. I 93. DLRLC
    • format_quote Într-un papuc și-o opincă, lipa-lipa, nea Stănică. PANN. P. V. I 155. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.