13 definiții pentru lidită

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LIDITĂ, lidite, s. f. 1. Exploziv fabricat pe bază de acid picric, folosit în mine. 2. Rocă sedimentară cu granulație fină, de obicei neagră-cenușie, alcătuită mai ales din cuarț și calcedonie. – Din fr. lyddite.

LIDITĂ, lidite, s. f. 1. Exploziv fabricat pe bază de acid picric, folosit în mine. 2. Rocă sedimentară cu granulație fină, de obicei neagră-cenușie, alcătuită mai ales din cuarț și calcedonie. – Din fr. lyddite.

lidi sf [At: SCRIBAN, D. / V: lidit sn / Pl: ~e / E: fr lyddite] 1 Rocă sedimentară cu granulație fină, de culoare închisă, alcătuită mai ales din cuarț și calcedonie, folosită în trecut la verificarea purității metalelor prețioase. 2 Exploziv pe bază de acid picric Si: melinită.

LIDITĂ, lidite, s. f. Rocă silicioasă care conține resturi de cărbune, fiind alcătuită în mare parte din radiolarii; se folosește la recunoașterea aurului.

LIDI s.f. 1. Rocă silicioasă de culoare închisă, constituită în mare parte din radiolare. 2. Exploziv pe bază de acid picric; melinită. [< fr. lyddite, cf. Lydd – oraș în Anglia].

LIDI s. f. 1. rocă silicioasă de culoare închisă, din radiolari. 2. melinită. (< fr. lyddite)

*lidítă f., pl. e (d. Lydia, o veche țară din Asia Mică). Min. Un schist argilos negru, impregnat cu cŭarț și care formează o peatră compactă, dură și aspră cu care se încearcă auru (și argintu) trăgînd o dungă pe suprafața eĭ. Se numește și ĭasp negru și peatră de încercare. V. peatră.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

lidi s. f., g.-d. art. liditei; pl. lidite

lidi s. f., g.-d. art. liditei; pl. lidite

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

lidit, (engl.= lydite) → lidiană.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LIDÍTĂ (< fr. {i}; {s} n. pr. Lydd, oraș în Anglia) s. f. (PETROGR.) Rocă sedimentară, fin granulată, compactă, neagră-cenușie, sau brună-verzuie, alcătuită în special din cuarț, calcedonie sau Opal și formată prin silicifierea argilelor, tufurilor, calcarelor etc., deosebindu-se astfel net de rocile în care se găsește. Se utilizează uneori ca material abraziv fin.

Intrare: lidită
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • lidi
  • lidita
plural
  • lidite
  • liditele
genitiv-dativ singular
  • lidite
  • liditei
plural
  • lidite
  • liditelor
vocativ singular
plural
lidit
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

lidi, liditesubstantiv feminin

  • 1. Exploziv fabricat pe bază de acid picric, folosit în mine. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: melinită
  • 2. Rocă sedimentară cu granulație fină, de obicei neagră-cenușie, alcătuită mai ales din cuarț și calcedonie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.