14 definiții pentru liber (s.n.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LIBER1, libere, s. n. Complex de vase din țesutul plantelor prin care circulă seva elaborată; parte a scoarței plantelor lemnoase care cuprinde aceste vase și în care se află țesuturile de nutriție, de susținere etc. ♦ (Cu sens colectiv) Fibre extrase din scoarța unor arbori. – Din fr. libre.

liber1 sn [At: BREZOIANU, A. 270/26 / V: (îvr) ~bru / Pl: ? / E: lat liber, fr liver] (Bot) 1 Complex prin care circulă seva elaborată. 2 Parte a scoarței plantelor care cuprinde acest complex de vase și în care se află țesuturile de nutriție, de susținere etc. 3 (Csc) Fibre extrase din scoarța unor arbori.

liber2 sn [At: ALR I, 1513/107 / V: (reg) ~iu / Pl: ~e / E: ns cf ger Libell] (Trs) Caiet.

LIBER1, libere, s. n. (Bot.) Complex de vase din țesutul plantelor prin care circulă seva elaborată; parte a scoarței plantelor lemnoase care cuprinde aceste vase și în care se află țesuturile de nutriție, de susținere etc. ♦ (Cu sens colectiv) Fibre extrase din scoarța unor arbori. – Din fr. libre.

LIBER1 s. n. Complex de vase din țesutul plantelor prin care circulă seva elaborată; parte a scoarței plantelor lemnoase care cuprinde aceste vase și în care se află țesuturile de nutriție, de susținere etc. ♦ (Cu sens colectiv) Fibre extrase din scoarța unor arbori. Liber de tei.

LIBER s.n. Strat de țesut fibros prin care circulă seva la plantele vasculare. ♦ Fibre extrase din scoarța unor arbori. [< fr. liber. cf. lat. liber – scoarță de arbori].

LIBER1 s. n. strat de țesut fibros prin care circulă seva la plantele vasculare. ◊ fibre extrase din scoarța unor arbori. (< fr. liber)

1) *líber n., pl. e saŭ urĭ (lat. liber, pelița dintre trunchĭu arboreluĭ și scoarță și care maĭ pe urmă, fiind-că pe ĭa se scria în vechime, a ajuns să însemne „carte”. V. lăor și librar). Bot. Pelița dintre scoarță și trunchĭ.

liver2, ~ă a, av, i, sn vz liber3

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

liber2 (țesut vegetal) s. n., pl. libere

liber2 (țesut vegetal) s. n., pl. libere

Intrare: liber (s.n.)
liber2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • liber
  • liberul
  • liberu‑
plural
  • libere
  • liberele
genitiv-dativ singular
  • liber
  • liberului
plural
  • libere
  • liberelor
vocativ singular
plural
liberiu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

liber, liberesubstantiv neutru

  • 1. Complex de vase din țesutul plantelor prin care circulă seva elaborată; parte a scoarței plantelor lemnoase care cuprinde aceste vase și în care se află țesuturile de nutriție, de susținere etc. DEX '09 DLRLC DN
    • 1.1. (cu sens) colectiv Fibre extrase din scoarța unor arbori. DEX '09 DLRLC DN
      • format_quote Liber de tei. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.