17 definiții pentru leopard

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LEOPARD, leoparzi, s. m. Animal carnivor din familia felidelor, cu blana de culoare gălbuie cu pete roșcate sau negre, care trăiește în Asia și în Africa; panteră (Felis pardus). ♦ Blana acestui animal. ◊ Leopardul zăpezilor = irbis. [Pr.: le-o-] – Din fr. léopard, lat. leopardus.

LEOPARD, leoparzi, s. m. Animal carnivor din familia felidelor, cu blana de culoare gălbuie cu pete roșcate sau negre, care trăiește în Asia și în Africa; panteră (Felis pardus). ♦ Blana acestui animal. ◊ Leopardul zăpezilor = irbis. [Pr.: le-o-] – Din fr. léopard, lat. leopardus.

leopard sm [At: DOSOFTEI, V. S. octombrie, 79r/25 / V: (îvr) ~o, ~oși smp, leup~ / Pl: ~rzi, ~i, (rar, sn) ~uri / E: lat leopardus, it leopardo, fr léopard] 1 Animal carnivor din familia felidelor, cu blana de culoare gălbuie cu pete roșcate sau negre, care trăiește în Asia și în Africa Si: panteră, (înv) pardos, (îvr) pardal (Felis pardus). 2 Blană a leopardului (1). 3 (Zlg; îc) ~ul-zăpezilor Irbis.

LEOPARD, leoparzi, s. m. Animal de pradă din familia felidelor, cu blană de culoare gălbuie cu pete brun-roșcate; trăiește în Asia și în Africa (Felis pardus). V. panteră. Îl încîntase ca un pui de leopard născut pentru sprintene salturi în aer liber. C. PETRESCU, C. V. 15. Talazuri închise într-o cușcă par leoparzii. ANGHEL, PR. 115. Regele mai face-un semn, Și pe două porți deschise Se azvîrl doi leoparzi. EMINESCU, O. I 165. – Pronunțat: le-o-.

LEOPARD s.m. Animal felin carnivor, cu blana gălbuie cu pete roșietice, care trăiește în regiunile tropicale; panteră africană. ◊ Leopardul zăpezilor = irbis. [Pron. le-o-. / cf. fr. léopard, lat. leopardus].

LEOPARD s. m. panteră africană. ♦ ŭl zăpezilor = irbis. (< fr. léopard, lat. leopardus)

LEOPARD ~zi m. Mamifer exotic carnivor, de talie mare, ager și feroce, având corp puternic și mlădios, coadă lungă și blană galben-roșcată cu pete închise; panteră. [Sil. le-o-] /<fr. léopard, lat. leopardus

leopard m. panteră din India și Africa.

*leopárd m. (lat. leopardus, d. vgr. leópardos, d. léon, leŭ, și párdos, leopard, pardos). Un fel de panteră cu petele maĭ micĭ și maĭ dese și păru puțin maĭ lung.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

leopard (desp. le-o-) s. m., pl. leoparzi

leopard (le-o-) s. m., pl. leoparzi

leopard s. m. (sil. le-o-), pl. leoparzi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

LEOPARD s. 1. v. panteră. 2. leopardul zăpezilor v. irbis.

LEOPARD s. (ZOOL.; Felis pardus) panteră, (înv.) pardal, pardos.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LEOPÁRD (<. fr., lat.) s. m. (ZOOL.) Panteră. ◊ Leopardul zăpezilor = irbis. ◊ L. de mare = focă din regiunile arctice și subarctice, de obicei, solitară, care atinge 3,5 m lungime și 380 kg, denumit astfel datorită petelor negre de pe fondul gri al blănii (Hydruruga leptomyx). Se hrănește cu pinguini sau cu foci tinere.

Intrare: leopard
  • silabație: le-o-pard info
substantiv masculin (M5)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • leopard
  • leopardul
  • leopardu‑
plural
  • leoparzi
  • leoparzii
genitiv-dativ singular
  • leopard
  • leopardului
plural
  • leoparzi
  • leoparzilor
vocativ singular
plural
leopardo
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
leopardoși
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
leupard
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

leopard, leoparzisubstantiv masculin

  • 1. Animal carnivor din familia felidelor, cu blana de culoare gălbuie cu pete roșcate sau negre, care trăiește în Asia și în Africa (Felis pardus). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Îl încîntase ca un pui de leopard născut pentru sprintene salturi în aer liber. C. PETRESCU, C. V. 15. DLRLC
    • format_quote Talazuri închise într-o cușcă par leoparzii. ANGHEL, PR. 115. DLRLC
    • format_quote Regele mai face-un semn, Și pe două porți deschise Se azvîrl doi leoparzi. EMINESCU, O. I 165. DLRLC
    • 1.1. Blana acestui animal. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. Leopardul zăpezilor = irbis. DEX '09 DEX '98 DN
      sinonime: irbis
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.