13 definiții pentru largo


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

largo [At: NEGULICI IE: it largo] 1 av (Muz; ca indicație de execuție) Într-un tempo foarte lent Si: lento. 2-3 sn (Parte dintr-o) compoziție muzicală care se execută în largo (1).

LÁRGO adv. (Indică modul de executare a unei lucrări muzicale) Într-un tempo foarte lent. ♦ (Substantivat, n.) Compoziție sau parte dintr-o compoziție muzicală creată în acest tempo. – Cuv. it.

LÁRGO adv. (Indică modul de executare a unei bucăți muzicale) Într-un tempo foarte lent. ♦ (Substantivat, n.) Compoziție sau parte dintr-o compoziție muzicală creată în acest tempo. – Cuv. it.

LÁRGO adv. (Indicînd modul de executare a unei bucăți muzicale) Într-un tempo rar de tot; lento. ♦ (Substantivat) Lucrare muzicală executată în acest tempo.

LÁRGO adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Cu o mișcare înceată și amplă; rar, lento. // s.n. Bucată muzicală care se execută în acest tempo. [< it. largo].

LÁRGO I. adv. (muz.) cu o mișcare înceată și amplă; lento. II. s. n. piesă, parte a unei compoziții scrise în acest tempo. (< it. largo)

LÁRGO adv. muz. 1) Executat foarte lent și cu mișcare amplă. 2) Compoziție muzicală concepută astfel. /<it. largo

*lárgo adv. Muz. Cuv. it. care înseamnă „foarte încet”. S. n. Bucată în această măsură.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

largo (cuv. it. „larg, întins”) 1. Indicație de tempo (2) care desemnează cea mai rară mișcare posibilă, la fel de rară ca grave* fără a avea însă caracterul sumbru al acesteia. 2. Ca substantiv, desemnează o piesă sau o parte de suită*, sonată* etc., scrisă în acest tempo. Un exemplu celebru îl constituie Largo de Händel, titlu sub care este cunoscută aria Ombra mai fu din opera Xerxes.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LARGO CABALLERO [kabaλero], Francisco (1869-1946), om politic spaniol. Lider al aripii de stânga a Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol. Prim-min. și ministru de Război (1936-1937) al guvernului republican spaniol. Exilat în Franța (1939), a fost internat în lagăr de naziști (1942-1945).

Intrare: largo
substantiv neutru (N77)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • largo
  • largoul
  • largou‑
plural
genitiv-dativ singular
  • largo
  • largoului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)