12 definiții pentru lăptișor (lapte)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LĂPTIȘÓR, (1, 2) s. n., (3) lăptișori, s. m. 1. S. n. (Rar) Diminutiv al lui lapte. 2. S. n. (în sintagma) Lăptișor de matcă = produs secretat de glandele faringiene ale albinelor doici, care constituie hrana larvelor de matcă, utilizat în medicină și în cosmetică. 3. S. m. Plantă erbacee cu tulpina ramificată, cu mai multe rozete de frunze lanceolate, cu flori albe, răspândită în regiunea alpină; laptele-stâncii (Androsace chamaejasme).Lapte + suf. -ișor.

lăptișor sm [At: I. GOLESCU, C. / Pl: ~i / E: lapte + -ișor] 1-4 (Șhp) Lapte (1-2) (puțin și bun) Si: (fam) lăptic (1-4), (pop) lăpticel (1-4), (reg) lăptiuc (1-4), lăptuț (1-4). 5 (Șîs ~ de matcă, reg, ~ de albină) Produs secretat de glandele faringiene ale albinelor doici, care constituie hrana larvelor de matcă și care este utilizat în medicină și în cosmetică. 6 Plantă cu tulpina ramificată, cu mai multe rozete de frunze lanceolate, cu flori albe dispuse în umbele, răspândită în regiunile alpine Si: (reg) primuliță (Androsace chamaejasme). 7 (Bot; reg) Laptele-stâncii (Androsace arachnoidea). 8 (Bot; reg; îc) ~-alb Laptele stâncii (Androsace lactea).

LĂPTIȘÓR, s. n., (3) lăptișori, s. m. 1. (Rar) Diminutiv al lui lapte. 2. (În sintagma) Lăptișor de matcă = produs secretat de glandele faringiene ale albinelor doici, care constituie hrana larvelor de matcă, utilizat în medicină și în cosmetică. 3. Plantă erbacee cu tulpina ramificată, cu mai multe rozete de frunze lanceolate, cu flori albe, răspândită în regiunea alpină; laptele-stâncii (Androsace chamaejasme).Lapte + suf. -ișor.

LĂPTIȘÓR, (2) lăptișori, s. m. 1. (Rar) Diminutiv al lui lapte. Avea obicei să-și lege vaca dinapoia căruței... ca să aibă lăptișor la drum. CREANGĂ, O. A. 118. 2. Plantă erbacee, pitică, cu tulpină ramificată și cu o rozetă de frunze la bază, răspîndită în regiunea alpină (Androsace Chamaejasme); laptele-stîncii.

LĂPTIȘÓR m. 1) Plantă erbacee cu tulpina ramificată și cu mai multe rozete de frunze la bază, cu flori albe, dispuse în umbele, răspândită în regiunea alpină. 2): ~ de matcă produs secretat de glandele faringiene ale albinelor, utilizat în medicină și în cosmetică. /lapte + suf. ~ișor


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

lăptișór2 (lapte) (fam.) s. n.

lăptișór de mátcă s. n. + prep. + s. f.

lăptișór de mátcă s. n. + prep. + s. f.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

LĂPTIȘÓR s. 1. lăptic, lăptuț. 2. (BOT.; Androsace chamaejasme) laptele-stâncii, (reg.) primuliță.

LĂPTIȘOR s. 1. lăptic, lăptuț. 2. (BOT.; Androsace chamaejasme) laptele-stîncii, (reg.) primuliță.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

lăptișor de matcă expr. (er.) spermă.

Intrare: lăptișor (lapte)
lăptișor2 (s.n.) substantiv neutru (numai) singular
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • lăptișor
 • lăptișorul
 • lăptișoru‑
plural
genitiv-dativ singular
 • lăptișor
 • lăptișorului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

lăptișor (lapte)

 • 1. rar Diminutiv al lui lapte.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • Avea obicei să-și lege vaca dinapoia căruței... ca să aibă lăptișor la drum. CREANGĂ, O. A. 118.
   surse: DLRLC
 • 2. (în) sintagmă Lăptișor de matcă = produs secretat de glandele faringiene ale albinelor doici, care constituie hrana larvelor de matcă, utilizat în medicină și în cosmetică.
  surse: DEX '98 DEX '09

etimologie:

 • Lapte + sufix -ișor.
  surse: DEX '98 DEX '09