9 definiții pentru kurd (s.m.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

KURD, -Ă, kurzi, -de, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care aparține unui popor care trăiește preponderent în Kurdistan, dar și în regiuni din Irak, Siria, Turcia și Iran, sau care este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține kurzilor (1), privitor la kurzi. ♦ (Substantivat, f.) Limba vorbită de kurzi (1). – Din fr. kurde.

kurd, ~ă [At: DEX2 / Pl: ~rzi, ~e / E: fr kurde] 1-2 smf, a (Persoană) care aparține unui popor care trăiește în Turcia, Iran, Irak, Siria, Afganistan și Pakistan, precum și în câteva regiuni din fosta U.R.S.S. 3-4 smf, a (Persoană) care este originară din regiunile aparținând poporului kurd (5). 5 smp Popor care trăiește în Kurdistan. 6-7 a Care aparține (Kurdistanului sau) kurzilor (1). 8-9 a Referitor la (Kurdistan sau) la kurzi (1). 10-11 a Caracteristic Kurdistanului sau kurzilor (1). 12 sf Limbă vobită de kurzi (1).

KURD, -Ă, kurzi, -de, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care aparține unui popor care trăiește în Turcia, Iran, Irak, Siria, Afganistan, Pakistan, precum și în câteva regiuni din fosta U.R.S.S., sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține kurzilor (1), privitor la kurzi. ◊ (Substantivat, f.) Limba vorbită de kurzi (1). – Din fr. kurde.

KURD, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Turcia, Iran, Irak și alte țări învecinate. ◊ (s. f.) limbă turcă vorbită de kurzi. (< fr. kurde)

KURD2 ~dă (~zi, ~de) m. și f. Persoană care aparține unui popor ce trăiește în Turcia, Iran, Irak, Siria, Afganistan și Pakistan. /< fr. kurde

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

kurd adj. m., s. m., pl. kurzi; adj. f., s. f. kurdă, pl. kurde

kurd adj. m., s. m., pl. kurzi; adj. f., s. f. kurdă, pl. kurde

kurd s. m., adj. m., pl. kurzi; f. sg. kurdă, g.-d. art. kurdei, pl. kurde

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

KURD, -Ă s. m. și f. (La pl.) Populație care trăiește în zonele muntoase din E și SV Asiei Mici și în regiunile limitrofe (Kurdistan). De religie musulmani șiiți. Un număr important de k. sunt adepți ai unor secte: yezid („adoratori ai diavolului”) în Iraq, ahl Al-Haqq („oamenii adevărului divin”) în V Iranului și aleviți în Turcia. Populația, în principal rurală (în proporție de 80% dintre care în jur de 10% nomadă), este structurată în comunități tribale sătești sau familiale (lărgite); se ocupă cu creșterea animalelor și cu agricultura; în orașele principale meșteșugurile cunosc o mare înflorire. Limba k. face parte din ramura indo-iraniană, grupul iranian de vest, fiind constituită din numeroase dialecte, Literatura, folclorul, muzica, cultura materială a k., deși insuficient studiate, se caracterizează prin trăsături distincte față de cele ale culturii popoarelor vecine. Primele mărturii despre strămoșii k. datează aproximativ din milen. 2 î. Hr. Poporul k. s-a format în N Mesopotamiei (sec. 3-4), ca urmare a amestecului și conviețuirii dintre vechile populații locale cu triburile iraniene venite în acest spațiu geografic. În timpul Califatului arab, triburile k. au adoptat islamul și, asimilând populația locală, s-au înstăpânit pe cea mai mare parte a Kurdistanului, proces care a continuat și în timpul Selgiucizilor (sec. 11-13).

Intrare: kurd (s.m.)
substantiv masculin (M5)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • kurd
  • kurdul
  • kurdu‑
plural
  • kurzi
  • kurzii
genitiv-dativ singular
  • kurd
  • kurdului
plural
  • kurzi
  • kurzilor
vocativ singular
  • kurdule
  • kurde
plural
  • kurzilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

kurd, kurzisubstantiv masculin
kurdă, kurdesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care aparține unui popor care trăiește preponderent în Kurdistan, dar și în regiuni din Irak, Siria, Turcia și Iran, sau care este originară de acolo. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.