12 definiții pentru kilo- (o mie)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

KILO2- Element de compunere care intră în denumirea unităților de măsură pentru a exprima multiplicarea de o mie de ori. – Din fr. kilo, gr. kilioi „mie”.

KILO2- Element de compunere care intră în denumirea unităților de măsură pentru a exprima multiplicarea de o mie de ori. – Din fr. kilo, gr. kilioi „mie”.

kilo2- [At: DN3 / E: fr kilo-] Element prim de compunere care intră în denumirea unităților de măsură pentru a exprima multiplicarea de o mie de ori.

KILO- Element prim de compunere savantă cu semnificația „o mie”, „de o mie de ori”. [< fr. kilo-, cf. gr. chilioi – o mie].

CHILI2-/CHILO- elem. „o mie”, „numeros”. (< fr. chili-, cf. gr. khilioi)

KILO2- elem. „O mie”, „de o mie de ori”. (din fr. kilo-, cf. gr. khilioi)

*chilo- (vgr. hilioi, o mie), prefix care, fiind pus înaintea unitățiĭ metrice, o multiplică cu o mie. S. n., pl. tot așa. Fam. Chilogram.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CHILI-2 „o mie, înmiit, numeros”. ◊ gr. khilioi „o mie” > fr. chili-, engl. id. > rom. chili-.~ant (v. -ant), adj., cu numeroase flori; ~arh (v. -arh), s. m., (în Grecia antică) comandant a o mie de soldați; ~arhie (v. -arhie1), s. f., demnitatea de chiliarh.

CHILO-2 „o mie, numeros”. ◊ gr. khilioi „o mie” > fr. chilo-, engl. id. > rom. chilo-.~pode (v. -pod), s. n. pl., ordin de artropode terestre, carnivore și cu multe picioare, din care fac parte scolopendra, urechelnița etc.

KILO- „o mie, de o mie de ori”. ◊ gr. khilioi „o mie” > fr. kilo-, germ. id., engl. id. > rom. kilo-.~metru (v. -metru1), s. m., unitate de măsură pentru lungimi egală cu o mie de metri.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

KILO- (< fr. {s}; gr. khilioi „mie”) 1. Element de compunere care intră în denumirea unităților de măsură pentru a exprima multiplicarea cu o mie de ori; are simbolul k și se scrie înaintea simbolului unității de măsură (ex. kilometru). 2. (INFORM.) Element de compunere care indică multiplicarea de 210, adică 1024, a cantității de informație desemnată de cuvântul pe care îl precedă (ex. kilobyte, kilooctet).

Intrare: kilo- (o mie)
prefix (I7-P)
  • kilo
chili1 (pref.) element de compunere prefix
prefix (I7-P)
  • chili
chilo1 (pref.) element de compunere prefix
prefix (I7-P)
  • chilo
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

kiloelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere care intră în denumirea unităților de măsură pentru a exprima multiplicarea de o mie de ori. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.