11 definiții pentru istroromân (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ISTROROMÂN, -Ă, istroromâni, -e, s. m., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte dintr-o ramură a poporului român care trăiește în peninsula Istria și în insula Krk. 2. Adj. Care aparține istroromânilor (1), privitor la istroromâni. ♦ Dialect al limbii române vorbit de istroromâni (1). – Istria (n. pr.) + român.

istroromân, ~ă [At: DEX / Pl: ~i, ~e / E: Istria + român] 1 smf, a (Persoană) care face parte din populația de limbă română care trăiește în Peninsula Istria. 3 a Care aparține istroromânilor (1). 4 a Privitor la istroromâni (1). 5 sf Dialect al limbii române vorbit în Peninsula Istria.

ISTROROMÂN, -Ă, istroromâni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de limbă română ce trăiește în peninsula Istria. 2. Adj. Care aparține istroromânilor (1), privitor la istroromâni. ♦ (Substantivat, f.) Idiomul istroromân. – Istria (n. pr.) + român.

ISTROROMÂN2 ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană care face parte din populația românească din peninsula Istria. /Istria n. pr. + român

ISTROROMÎN, -Ă, istroromîni, -e, s. m. și f. Persoană făcînd parte din populația romînească trăind în peninsula Istria din nord-vestul Peninsulei Balcanice și vorbind un dialect al limbii noastre. ♦ (Adjectival) Care aparține populației din Istria.

Istro-Român m. pl. numiți și Rumeri, fracțiune etnică de origină română, pe litoralul Adriaticei, în Istria: vre-o 5000 loc. Graiul lor e caracterizat prin așa numitul rotacism.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

istroromân adj. m., s. m., pl. istroromâni; adj. f. istroromâ, pl. istroromâne

istroromân adj. m., s. m., pl. istroromâni; adj. f. istroromână, pl. istroromâne

istroromân s. m., adj. m., pl. istroromâni; f. sg. istroromână, pl. istroromâne

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ISTROROMÂN, -Ă adj. și s. m. (< Istria + român): 1. termen folosit în sintagmele dialect istroromân și idiom istroromân (v.). 2. locuitor din Peninsula Istria, de pe coasta dalmată a Mării Adriatice, între muntele Učka (Maggiore) și lacul Čepih din Croația, vorbitor al unui dialect românesc. Se consideră că istroromânii reprezintă o populație de origine română care a migrat acolo prin secolele al X-lea sau al XI-lea, probabil din vestul Transilvaniei și din Banat din cauza infiltrării populațiilor maghiare în aceste zone. În prezent, istroromânii sunt toți bilingvi (vorbesc croata și dialectul lor).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ISTROROMÂN, -Ă (< n. pr. Istria + român) s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană făcând parte dintr-o ramură a poporului român și care vorbește dialectul istroromân. I. au emigrat prin sec. 10-11 spre V Pen. Balcanice, stabilindu-se în Pen. Istria la Monte Maggiore și în Ins. Veglia (azi Krk). 2. Adj. Care aparține istroromânilor (1), privitor la istroromâni. ♦ (Substantivat, f.) Dialect al limbii române, vorbit de istroromâni.

Intrare: istroromân (s.m.)
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • istroromân
  • istroromânul
  • istroromânu‑
plural
  • istroromâni
  • istroromânii
genitiv-dativ singular
  • istroromân
  • istroromânului
plural
  • istroromâni
  • istroromânilor
vocativ singular
  • istroromânule
  • istroromâne
plural
  • istroromânilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

istroromân, istroromânisubstantiv masculin
istroromâ, istroromânesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care face parte dintr-o ramură a poporului român care trăiește în peninsula Istria și în insula Krk. DEX '09 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.