9 definiții pentru iranian (s.m.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IRANIAN, -Ă, iranieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Iranului sau care este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Iranului sau iranienilor (1), referitor la Iran ori la iranieni. ♦ (Substantivat, f.) Limba iraniană. ◊ Limbi iraniene = grup de limbi indo-europene vorbite în Iran și în regiunile Mării Caspice. [Pr.: -ni-an] – Din fr. iranien.

iranian, ~ă [At DEX / P: ~ni-an / Pl: ~ieni, ~iene / E: fr iranien] 1-2 smf, a (Persoană) care face parte din populația de bază a Iranului. 3-4 smf, a (Persoană) care este originară din Iran. 5 smp Populație din Iran. 6-7 a Care apaține (Iranului sau) populației lui. 8-9 a Care se referă (la Iran sau) la populația lui. 10 (Îs) Limbi ~iene Grup de limbi indo-europene vorbite în Iran și în regiunile Mării Caspice.

IRANIAN, -Ă, iranieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Iranului sau care este originară din Iran. 2. Adj. Care aparține Iranului sau populației lui, care se referă la Iran sau la populația lui. ♦ (Substantivat, f.) Limba iraniană. ◊ Limbi iraniene = grup de limbi indo-europene vorbite în Iran și în regiunile Mării Caspice. [Pr.: -ni-an] – Din fr. iranien.

IRANIAN, -Ă s. m. f. (locuitor) din Iran. ♦ limbi ~ ene = grup de limbi indo-europene vorbite în Iran și în regiunile Mării Caspice. (< fr. iranien)

IRANIAN2 ~ană (~eni, ~ene) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Iranului sau este originară din Iran. /<fr. Iranien

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

iranian (desp. -ni-an) adj. m., s. m., pl. iranieni (desp. -ni-eni); adj. f., s. f. irania, pl. iraniene

iranian (-ni-an) adj. m., s. m., pl. iranieni (-ni-eni); adj. f., s. f. iraniană, pl. iraniene

iranian s. m., adj. m. (sil. -ni-an), pl. iranieni (sil. -ni-eni); f. sg. iraniană, g.-d. art. iranienei, pl. iraniene

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

IRANIÁN, -Ă (< fr.) 1. s. m. și f., adj. 1. S.m și f. Locuitor al Iranului. 2. Adj. Care aparține Iranului sau populației lui, referitor la Iran sau la populația lui. ◊ Limbi iraniene = grup de limbi indo-europene, din ramura indo-iraniană, vorbite în Iran și în reg. M. Caspice, cuprinzând: 1) limbile iraniene vechi: persana veche, meda, avestica; 2) limbile medioiraniene cu cele două subgrupuri: occidental sau pehlevi (persana medie, parta) și oriental (sogdiana, scita, bactriana); 3) limbile neoiraniene (moderne) împărțite, după criterii fonetice, în două grupuri: oriental (oseta, pasto ș.a.) și occidental (kurda, persana, tadjica ș.a.). Limbile moderne folosesc alfabetul chirilic (în țările din fosta U.R.S.S.). 3. Podișul Iranian, vastă reg. de podiș în V Asiei (Iran, partea de V a Afghanistanului și Pakistanului), cuprinsă între C. Mesopotamiei și G. Persic (la V), M. Caspică (la N), G. Oman (în S) și lanțurile muntoase ale Afghanistanului (în E); c. 2,6 mil. km2 (din care 1,6 mil. km 2 în Iran). Lungime: c. 2.500 km. Format în orogeneza alpină. Relief de podișuri subdeșertice, depr. joase și câmpii de nisip, încadrate de lanțuri muntoase înalte: Elburz, Khorāsān, Paropamisus și Hindukush (în N), Zagros, Mekran și Suleyman (în S). Bazin endoreic cu numeroase lacuri sărate, ueduri, oaze, deșerturi (Kavῑr, Lūt). Climat subtropical continental excesiv cu precipitații însumând 100-500 mm/an. Vegetație de de savane și păduri de foioase și subtropicale. Râuri puține: Helmand, Harirūd. Creșterea animalelor și culturi de cereale, fructe și bumbac în oaze. Expl. de petrol.

Intrare: iranian (s.m.)
  • silabație: -ni-an info
substantiv masculin (M23)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • iranian
  • iranianul
  • iranianu‑
plural
  • iranieni
  • iranienii
genitiv-dativ singular
  • iranian
  • iranianului
plural
  • iranieni
  • iranienilor
vocativ singular
  • iranianule
  • iraniene
plural
  • iranienilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

iranian, iranienisubstantiv masculin
irania, iraniene / iraniancă, iraniencesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care face parte din populația Iranului sau care este originară de acolo. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.