10 definiții pentru invar

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INVAR s. n. Oțel aliat cu mult nichel, caracterizat printr-o dilatare foarte mică și folosit la fabricarea instrumentelor și a aparatelor de precizie. – Din fr. invar.

INVAR s. n. Oțel aliat cu mult nichel, caracterizat printr-o dilatare foarte mică și folosit la fabricarea instrumentelor și a aparatelor de precizie. – Din fr. invar.

invar sn [At: DN3 / Pl: ? / E: fr invar] Oțel aliat cu mult nichel și cu un coeficient de dilatație foarte mic, folosit la fabricarea instrumentelor și a aparatelor de mare precizie.

INVAR s. n. Oțel aliat, cu procent mare de nichel, cu coeficient de dilatație foarte mic, folosit la construirea instrumentelor și aparatelor de precizie.

INVAR s.n. Oțel aliat cu mult nichel, cu coeficient de dilatație foarte mic, folosit la fabricarea instrumentelor și a aparatelor de precizie. [< fr. invar].

INVAR s. n. oțel aliat cu mult nichel, cu coeficient de dilatație foarte mic, folosit la fabricarea instrumentelor și a aparatelor de precizie. (< fr. invar)

INVAR n. Aliaj de oțel cu mult nichel din care se confecționează instrumente și aparate de mare precizie. /<fr. invar

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

INVÁR (< fr. {i}; {s} fr. invar[iable] „invariabil”) s. n. Oțel aliat cu conținut mare de nichel (35-37%), care are coeficientul de dilatare foarte mic (până la temperaturi de aproximativ 300°C), utilizat la construcția aparatelor și a instrumentelor de precizie.

Intrare: invar
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • invar
  • invarul
  • invaru‑
plural
genitiv-dativ singular
  • invar
  • invarului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

invarsubstantiv neutru

  • 1. Oțel aliat cu mult nichel, caracterizat printr-o dilatare foarte mică și folosit la fabricarea instrumentelor și a aparatelor de precizie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.