10 definiții pentru intarsie

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INTARSIE, intarsii, s. f. Tehnică folosită la ornamentarea mobilierului, care constă din incrustarea în lemn a unor plăcuțe din os, fildeș, sidef etc. sau din lemn de altă culoare; ornament realizat prin această tehnică. – Din it. intarsio.

intarsie sf [At: LTR / V: ~io si / Pl: ~ii / E: it intarsio] 1 Tehnică folosită la ornamentarea mobilierului, care constă din incrustarea în lemn a unor plăcuțe și fâșii din os, fildeș, sidef etc. sau din lemn de altă culoare Si: intarsiatură (1). 2 Ornament realizat prin intarsie (1) Si: intarsiatură (2).

INTARSIE, intarsii, s. f. Tehnică folosită la ornamentarea mobilierului, care constă din incrustarea în lemn a unor plăcuțe și fâșii din os, fildeș, sidef etc. sau din lemn de altă culoare. – Din it. intarsio.

INTARSIE s.f. Metodă de împodobire a unui obiect (de marmură, de fildeș sau de lemn) prin aplicarea de ornamente care se înfig în crestături anume făcute; intarsiatură. [Gen. -iei. / cf. germ. Intarsie, it. intarsio].

INTARSIE s. f. tehnică de ornamentare a mobilierului prin încrustarea în lemn a unor plăcuțe și fâșii din os, fildeș etc. sau din lemn de altă culoare; intarsiatură. (< germ. Intarsie, it. intarsio)

INTARSIE ~i f. Tehnica de ornamentare a mobilierului prin incrustație. [G.-D. intarsiei] /<it. intarsio

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

intarsie (desp. -si-e) s. f., art. intarsia (desp. -si-a), g.-d. art. intarsiei; pl. intarsii, art. intarsiile (desp. -si-i-)

intarsie (-si-e) s. f., art. intarsia (-si-a), g.-d. art. intarsiei; pl. intarsii, art. intarsiile (-si-i-)

intarsie s. f. (sil. -si-e), art. intarsia (sil. -si-a), g.-d. art. intarsiei; pl. intarsii, art. intarsiile (sil. -si-i-)

Intrare: intarsie
  • silabație: -si-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • intarsie
  • intarsia
plural
  • intarsii
  • intarsiile
genitiv-dativ singular
  • intarsii
  • intarsiei
plural
  • intarsii
  • intarsiilor
vocativ singular
plural
intarsio
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

intarsie, intarsiisubstantiv feminin

  • 1. Tehnică folosită la ornamentarea mobilierului, care constă din incrustarea în lemn a unor plăcuțe din os, fildeș, sidef etc. sau din lemn de altă culoare; ornament realizat prin această tehnică. DEX '09 DN
    sinonime: intarsiatură
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.