14 definiții pentru incidență

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INCIDENȚĂ, incidențe, s. f. 1. Întâlnire a razelor de lumină, a fasciculelor de lumină, a particulelor etc. între ele sau cu suprafețele corpurilor. ◊ Punct de incidență = punct în care o rază de lumină întâlnește un corp sau suprafața de separare a două medii. Unghi de incidență = unghi format de raza incidentă cu perpendiculara în punctul de incidență. 2. (Med.) Totalitatea cazurilor de îmbolnăvire provocate de o anumită boală infecțioasă pe o perioadă dată, raportată la totalul populației. 3. (Biol.) Prezență a unui caracter, normal sau patologic, într-o populație oarecare, cercetată într-o anumită perioadă. – Din fr. incidence.

incidență sf [At: CADE / Pl: ~țe / E: fr incidence] 1 (Fiz) Întâlnire a unor raze de lumină între ele sau cu o suprafață. 2 (Fiz; îs) Punct de ~ Punct în care o rază de lumină întâlnește un corp sau suprafața de separație a două medii. 3 (Fiz; îs) Unghi de ~ Unghi format de cele două raze care se întâlnesc. 4 (Fiz; îas) Unghi format de raza incidentă cu perpendiculara pe suprafața întâlnită în punctul de incidență. 5 (Fiz; îs) Plan de ~ Plan care conține raza incidentă și perpendiculara în punctul de incidență. 6 Situație în care se aplică o lege juridică. 7 (Îe) A fi sub ~ța legii A fi pasibil de a suporta rigorile legii. 8 (Med) Totalitate a cazurilor de îmbolnăvire provocate de o anumită boală infecțioasă pe o perioadă dată, raportată la populația totală.

INCIDENȚĂ, incidențe, s. f. 1. Întâlnire a unor raze (sau a unor fascicule de raze) de lumină între ele sau cu o suprafață. ◊ Punct de incidență = punct în care o rază de lumină întâlnește un corp sau suprafața de separație a două medii. Unghi de incidență = unghi format de raza incidentă cu perpendiculara în punctul de incidență. 2. (Med.) Totalitatea cazurilor de îmbolnăvire provocate de o anumită boală infecțioasă pe o perioadă dată, raportată la populația totală. – Din fr. incidence.

INCIDENȚĂ, incidențe, s. f. (Fiz.) Întretăiere a unei raze (sau a unui fascicul de raze) de lumină cu o suprafață. ◊ Punct de incidență = punctul în care o rază de lumină cade pe o suprafață. Unghi de incidență = unghiul format de raza incidentă cu normala în punctul de incidență.

INCIDENȚĂ s.f. Întretăiere, întîlnire a unei raze de lumină cu o suprafață. ◊ Punct de incidență = punct în care o rază de lumină întîlnește o suprafață; unghi de incidență = unghi pe care îl face raza de lumină care cade pe o suprafață cu perpendiculara în punctul de incidență. ♦ Situația unei propoziții incidente. [Cf. fr. incidence, it. incidenza].

INCIDENȚĂ s. f. 1. întretăiere a unui fascicul de radiații cu o suprafață. ♦ punctul de ~ = punct în care un fascicul de radiații întâlnește o suprafață; unghi de ~ = unghi pe care îl face un asemenea fascicul cu perpendiculara în punctul de incidență; plan de ~ = planul determinat de fasciculul incident și normala în punctul de incidență. 2. situație a unei propoziții incidente. 3. (biol.) prezența unui caracter, normal sau patologic, într-o populație oarecare. 4. (med.) totalitatea cazurilor de îmbolnăvire provocată de o boală infecțioasă într-un interval de timp, raportată la populația totală. ◊ (în radiologie) situație a corpului de iradiat (pentru diagnostic sau terapie) față de sursa de radiații. 5. (fig.) repercusiune, consecință. (< fr. incidence)

incidență s. f. (med.) Totalitatea cazurilor de îmbolnăvire provocată de o anumită maladie într-un timp dat în rândurile unei populații date ◊ „Cea mai mare incidență a T.B.C. din Europa [...] În ultimul an și jumătate a fost observată o explozie a îmbolnăvirilor cu TBC care situează România pe primul loc din Europa (în afară de Rusia) în ceea ce privește incidența acestei boli.” R.l. 3031 X 92 p. 3 (din it. incidenza; cf. fr. incidence; PR 1966; DEX, DN3 – alte sensuri)

INCIDENȚĂ ~e f. fiz. Intersecție a unei raze sau a unui fascicul de lumină cu suprafața unui corp. /<fr. incidence

incidență f. 1. întâlnirea a două linii sau suprafețe; 2. caracterul unei propozițiuni incidente.

*incidénță f., pl. e (d. incident; fr. incidence). Mec. Întîlnirea unor liniĭ, raze orĭ planurĭ. Punct de incidență, punct de întîlnire. Unghĭ de incidență, cuprins între o rază incidentă pe un plan și perpendiculara dusă pe planu punctuluĭ de incidență. Gram. Caracteru uneĭ propozițiunĭ incidente.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

incidență s. f., g.-d. art. incidenței; pl. incidențe

incidență s. f., g.-d. art. incidenței; pl. incidențe

incidență s. f., g.-d. art. incidenței; pl. incidențe

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

INCIDENȚĂ unghi format de linia de referință a profilului aripii unei aeronave (coarda profilului, axa de portanță nulă sau bitangentă la intrados) cu direcția ei de înaintare. Sin. unghi de incidență.

Intrare: incidență
incidență substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • incidență
  • incidența
plural
  • incidențe
  • incidențele
genitiv-dativ singular
  • incidențe
  • incidenței
plural
  • incidențe
  • incidențelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

incidență, incidențesubstantiv feminin

  • 1. Întâlnire a razelor de lumină, a fasciculelor de lumină, a particulelor etc. între ele sau cu suprafețele corpurilor. DEX '09 DLRLC DN
    • 1.1. Punct de incidență = punct în care o rază de lumină întâlnește un corp sau suprafața de separare a două medii. DEX '09 DLRLC DN
    • 1.2. Unghi de incidență = unghi format de raza incidentă cu perpendiculara în punctul de incidență. DEX '09 DLRLC DN
    • 1.3. Plan de incidență = planul determinat de fasciculul incident și normala în punctul de incidență. MDN '00
  • 2. medicină Totalitatea cazurilor de îmbolnăvire provocate de o anumită boală infecțioasă pe o perioadă dată, raportată la totalul populației. DEX '09 MDN '00
    • 2.1. (În radiologie) Situație a corpului de iradiat (pentru diagnostic sau terapie) față de sursa de radiații. MDN '00
  • 3. biologie Prezență a unui caracter, normal sau patologic, într-o populație oarecare, cercetată într-o anumită perioadă. DEX '09 MDN '00
  • 4. Situația unei propoziții incidente. DN
  • 5. figurat Consecință, repercusiune. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.