10 definiții pentru incaso


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

incaso sns [At: FIN. COLH. 149 / S și: ~asso / E: it incasso, ger Inkasso, rs инкассо] (Fin; Cmr) Sistem de decontare prin care, din însărcinarea unui creditor, banca încasează în contul acestuia o sumă de bani de la debitor.

INCÁSO s. n. Modalitate de plată în schimburile economice internaționale care constă într-o obligație de plată a cumpărătorului, asumată prin contract, contra documente comerciale transmise de banca beneficiarului plății la banca plătitorului. – Din it. incasso.

INCÁSO s. n. sg. Sistem de decontare prin care, din însărcinarea unui creditor și pe baza unui efect, a unei polițe etc. a acestuia, banca încasează în contul lui o sumă de bani de la debitor. – Din it. incasso.

INCÁSO s. n. sg. Sistem de decontare prin care, din însărcinarea unui creditor și pe baza unui efect sau a unei polițe etc. a acestuia, banca încasează în contul lui o sumă de bani de la debitor.

INCÁSO s.n.sg. Sistem de decontare prin care banca încasează în contul unui creditor o sumă de bani de la debitori. [< it. incasso].

INCÁSO s. n. (fin.) sistem de decontare prin care banca încasează în contul unui creditor o sumă de bani de la debitori. (< it. incasso)

INCÁSO n. invar. fin. Operație financiară prin care banca încasează, la cererea creditorului, pe bază de documente, sume de bani de la debitor. /<it. incasso


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

INCÁSO (< it.) s. n. Modalitate de plată și de credit practicată în relațiile comerciale internaționale, prin care exportatorul transmite băncii sale documente din care rezultă îndeplinirea obligațiilor contractuale de livrare; în fapt, exportatorul acordă un credit importatorului până la data încasării contravalorii mărfii expediate sau serviciului prestat, fără a avea certitudinea efectuării plății de către importator. Setul de documente este transmis de banca exportatorului băncii importatorului care efectuează plata, după ce a stabilit corectitudinea documentelor primite. Se mai numește și i. documentar.

Intrare: incaso
substantiv neutru (N77)
Flexiune incertă.
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • incaso
  • incasoul
  • incasou‑
plural
genitiv-dativ singular
  • incaso
  • incasoului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

incaso

  • 1. Modalitate de plată în schimburile economice internaționale care constă într-o obligație de plată a cumpărătorului, asumată prin contract, contra documente comerciale transmise de banca beneficiarului plății la banca plătitorului.
    surse: DEX '09 DLRLC DN

etimologie: