15 definiții pentru in-quarto (adj.) in-cuarto in-cvarto


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IN-QUÁRTO, adj. invar., (2) in-quartouri, s. n. 1. Adj. invar. (Despre formatul unei cărți sau al unei file dintr-o carte) În care coala de hârtie imprimată este îndoită în patru, formând patru foi sau opt pagini. 2. S. n. Carte care are acest format. [Var.: in-cuárto, in-cvárto adj. invar., s. n.] – Din fr. in-quarto.

IN-QUÁRTO adj., s.n. invar. v. in-cvarto.

IN-CUÁRTO adj. invar., s. n. v. in-quarto.

IN-CVÁRTO adj. invar., s. n. v. in-quarto.

in quarto sni, ain [At: DA / E: fr in-quarto, lat in-quarto] 1-2 ai (Format al unei cărți) în care coala de hârtie e îndoită în patru, formând 8 pagini. 3-4 (Carte) de format in quarto (2).

IN-CUÁRTO adj. invar. v. in-cvarto.

IN-CVÁRTO adj. invar. (Despre formatul unei cărți sau al unei file dintr-o carte) În care coala de hârtie imprimată este îndoită în patru, formând patru foi sau opt pagini; (despre cărți, adesea substantivat) care are acest format. [Var.: in-cuárto adj. invar.] – Din fr. in-quarto.

IN-CVÁRTO adj. invar. (Despre formatul unei cărți) În care coala de hîrtie e îndoită în patru, formînd 8 pagini; (despre cărți) care are acest format. Un volum in-cvarto. Scris și: in quarto.

IN-CUÁRTO adj., s.n. invar. v. in-cvarto.

IN-CVÁRTO adj., s.n. invar. (Format) în care coala de hârtie imprimată a fost îndoită în patru, alcătuind opt pagini; (carte) care are acest format. [Scris și in-quarto, var. in-cuarto adj., s.n. invar. / cf. fr. in-quarto, lat. in quarto].

IN-CVÁRTO adj. inv., s. n. (format) în care coala de hârtie imprimată a fost îndoită în patru (opt pagini). (< fr. in-quarto)

IN-CVÁRTO adj. invar. 1) (despre formatul unei cărți) Care are coala de hârtie îndoită în patru, formând opt pagini. 2) (despre cărți) Care are formatul unei astfel de coli. /<lat. in-quarto

*in quárto, cuv. latine care se pronunță in cŭarto și înseamnă „în patru” și se întrebuințează cînd e vorba de coală tipărită și îndoită așa în cît să formeze 4 foĭ saŭ 8 paginĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

in-quárto1 (lat.) [qua pron. cŭa] (quar-) adj. invar.; abr. in 4°

Intrare: in-quarto (adj.)
in-quarto1 (adj.) adjectiv invariabil
 • silabație: in-quar-to info
 • pronunție: in-cŭarto
compus
 • in-quarto
in-cuarto1 (adj.) adjectiv invariabil
compus
 • in-cuarto
in-cvarto1 (adj.) adjectiv invariabil
compus
 • in-cvarto

in-quarto (adj.) in-cuarto in-cvarto

 • 1. (Despre formatul unei cărți sau al unei file dintr-o carte) În care coala de hârtie imprimată este îndoită în patru, formând patru foi sau opt pagini.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Un volum in-quarto.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • comentariu abreviere in 4º
  surse: DOOM 2

etimologie: