12 definiții pentru ignat

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IGNAT s. m. (Pop.) Nume dat zilei de 20 decembrie, în care țăranii obișnuiesc să-și taie porcii îngrășați în vederea sărbătorilor de iarnă. ◊ Expr. Nu se îngrașă porcul la ignat = nu se poate face un lucru serios în ultimul moment. – Din sl. Ignatije.

IGNAT s. m. (Pop.) Nume dat zilei de 20 decembrie, în care țăranii obișnuiesc să-și taie porcii îngrășați în vederea sărbătorilor de iarnă. ◊ Expr. Nu se îngrașă porcul la ignat = nu se poate face un lucru serios în ultimul moment. – Din sl. Ignatije.

ignat sms [At: PAMFILE, CR. 197 / V: (reg) ~ați, ihn~ / E: vsl игнатѥ] 1 (Cu referire la sărbătoarea de Ignat, 20 decembrie, când se taie porcii pentru Crăciun) A îngrășa porcul la ~ A începe o treabă prea târziu, fără șanse de a o termina la timp. 2 (Îe) I-a venit (sau își așteaptă) -ul Se apropie de moarte.

IGNAT s. m. Zi tradițională (la 20 decembrie) în care țăranii obișnuiesc a-și tăia porcii îngrășați pentru iarnă. Treaba asta... s-a intîmplat cu o zi înaintea ignatului – a doua zi, eu mă pregăteam să-mi tai porcul. PREDA, Î. 99. ◊ Expr. Nu se îngrașă porcul la ignat = nu se poate face un lucru serios în ultimul moment.

IGNAT m. pop. Denumire dată zilei de douăzeci decembrie, când la țară se taie porcii (în vederea petrecerii sărbătorilor de iarnă). ◊ Porcul nu se îngrașă la ~ nu se poate realiza un lucru important în ultimul moment. /<sl. Ignatije

Ignat m. ziua St-lui Ignatie, sărbătoare ce cade la 20 Decemvrie: tăierea porcilor la Ignat.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ignat (pop.) s. m. (dar: Ignat (sărbătoare) s. propriu m.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

Ignat, s.m. – (rel.) (20 decembrie) Sărbătoare închinată inițial unei divinități vegetale, suprapusă ulterior peste cea a sfântului creștin Ignatie Teofanul. În această zi, avea loc sacrificiul ritual al porcului, care apoi era consumat în timpul sărbătorilor de iarnă. ♦ (onom.) Ignat, Ignaț, Ignătescu, Ignatiuc, nume de familie (208 persoane cu aceste nume, în Maramureș, în 2007). – Din sl. Ignatije (DEX, MDA).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

IGNAT, Grigore (1889-1917, n. Bârlad), căpitan de infanterie român. A căzut eroic, în frunte a Companiei 1 mitraliere (Regimentul 51/52 infanterie), pe care o comanda, în lupta de la Răzoare (6/19 aug. 1917) din timpul bătăliei de la Mărășești.

Intrare: ignat
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ignat
  • ignatul
  • ignatu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • ignat
  • ignatului
plural
vocativ singular
plural
ignați
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
ihnat
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ignatsubstantiv masculin

  • 1. popular Nume dat zilei de 20 decembrie, în care țăranii obișnuiesc să-și taie porcii îngrășați în vederea sărbătorilor de iarnă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Treaba asta... s-a întîmplat cu o zi înaintea ignatului – a doua zi, eu mă pregăteam să-mi tai porcul. PREDA, Î. 99. DLRLC
    • chat_bubble Nu se îngrașă porcul la ignat = nu se poate face un lucru serios în ultimul moment. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.