14 definiții pentru iconostas

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ICONOSTÁS, iconostase, s. n. 1. Catapeteasmă. 2. Pupitru în biserică, pe care se pune o icoană. – Din sl. ikonostasŭ.

ICONOSTÁS, iconostase, s. n. 1. Catapeteasmă. 2. Pupitru în biserică, pe care se pune o icoană. – Din sl. ikonostasŭ.

iconostas sn [At: NEGRUZZI, S. III, 427 / Pl: ~e, (rar) ~uri / E: vsl иконостасъ] 1 Catapeteasmă. 2 Pupitru, în biserică, pe care se sprijină icoane.

ICONOSTÁS, iconostase, s. n. 1. Pupitru (în biserică) pe care e pusă o icoană la care se închină credincioșii. Icoana... ce sta pe iconostasul din dreapta. ODOBESCU, S. A. 89. 2. Catapeteasmă. Năuntrul ei pe stîlpi-i, păreți, iconostas, Abia conture triste și umbre au rămas. EMINESCU, O. I 69.

ICONOSTÁS ~e n. (în biserica ortodoxă) 1) Perete împodobit cu icoane ce desparte altarul de restul bisericii; catapeteasmă. 2) Măsuță pe care este așezată o icoană. [Sil. -no-stas] /<sl. ikonostasu

iconostas n. perete împodobit cu icoane, între cor și altar. [Slav. IKONOSTASŬ, lit. statul icoanelor].

iconostás n. (ngr. ikonostási; vsl. rus. ikonostás. V. para-stas). Vechĭ. Catapeteazmă. Azĭ. Pupitru pe care, în bisericile ortodoxe, e pusă icoana lîngă care preutu miruĭește lumea. V. proschinitar.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

iconostas (desp. -nos-tas/-no-stas) s. n., pl. iconostase

!iconostas (-nos-tas/-no-stas) s. n., pl. iconostase

iconostás s. n. (sil. mf. -stas), pl. iconostáse

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ICONOSTÁS s. (BIS.) 1. catapeteasmă, tâmplă, (pop.) perete, (înv. și reg.) prăznicar, (Transilv.) fruntar. (~ în bisericile ortodoxe.) 2. (înv.) proschinitar. (~ este un fel de pupitru pe care se pune o icoană, în biserică.)

ICONOSTAS s. (BIS.) 1. catapeteasmă, tîmplă, (pop.) perete, (înv. și reg.) prăznicar, (Transilv.) fruntar. (~ în bisericile ortodoxe.) 2. (înv.) proschinitar. (~ este un fel de pupitru pe care se pune o icoană în biserică.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

iconostás, iconostase, s.n. – (bis.) Perete din lemn pe care sunt agățate sau pictate mai multe rânduri de icoane, înfățișând principalele personaje ale religiei creștine; catapeteasmă. – Din sl. ikonostasǔ (Șăineanu, Scriban, DEX, MDA).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

iconostás, iconostase s. n. 1. Pupitru fix în dreapta naosului, pe care se pune de obicei icoana cu hramul bisericii. ♦ Pupitru portativ cu patru picioare, care se poate închide și deschide, folosit la citirea pericopelor biblice la diferite slujbe religioase; tetrapod, analog. 2. (Înv.) Catapeteasmă, tâmplă. – Din sl. ikonostasŭ.

ICONOSTÁS (< sl.) s. n. Element arhitectonic și ornamental de zid sau de lemn, care desparte, în bisericile creștine ortodoxe, naosul de absida altarului. Este împărțit în mai multe registre iconografice (consacrate vieții lui Iisus Hristos, Maicii Domnului, apostolilor și anumitor sfinți) separate prin frize decorative, sculptate în relief sau modelate în stuc. În România, cele mai vechi i. de lemn se păstrează în Moldova (sec. 16). ♦ (Impr.) Catapeteasmă, tâmplă2.

Intrare: iconostas
iconostas substantiv neutru
 • silabație: i-co-nos-tas, i-co-no-stas info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • iconostas
 • iconostasul
 • iconostasu‑
plural
 • iconostase
 • iconostasele
genitiv-dativ singular
 • iconostas
 • iconostasului
plural
 • iconostase
 • iconostaselor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

iconostas, iconostasesubstantiv neutru

 • 1. Catapeteasmă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  sinonime: catapeteasmă
  • format_quote Năuntrul ei pe stîlpi-i, păreți, iconostas, Abia conture triste și umbre au rămas. EMINESCU, O. I 69. DLRLC
 • 2. Pupitru în biserică, pe care se pune o icoană. DEX '98 DEX '09
  • format_quote Icoana... ce sta pe iconostasul din dreapta. ODOBESCU, S. A. 89. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.