11 definiții pentru iama

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IAMA s. f. art. (În expr.) A da iama = a da năvală, a se repezi. A da iama prin... = a risipi, a distruge (un bun). – Din tc. yama.

IAMA s. f. art. (În expr.) A da iama = a da năvală, a se repezi. A da iama prin... = a risipi, a distruge (un bun). – Din tc. yama.

iama sfa [At: (a. 1715), ap. ȘIO / V: iagma / E: tc yama] 1 (Îe) A da ~ A da năvală. 2 (Îae) A jefui. 3 (D. averi; îae) A risipi. 4 (Înv; îlv) A face ~ cuiva A omorî. 5 (Îe) A umbla ~ A călca tot în picioare. 6 (Îlv) A da ~ prin A risipi.

IAMA s. f. art. (În expr.) A da iama = a) a da năvală, a se năpusti, a se repezi. La trenul de Iași îi atașat un vagon cu țărani arestați... Cînd vine trenul, dăm iama și-i eliberăm. GALAN, Z. R. 302; b) a risipi, a consuma fără socoteală (alimente, bani etc.). Tot copiii dădeau iama prin corcoduși și mere. PAS, Z. I 191.

IAMA adv.: A da ~ a) a da năvală, a se năpusti; b) a distruge. A face ~ în (sau prin) ceva a cheltui fără rost; a risipi. /<turc. yama

ĭáma f. (turc. [d. pers.] ĭaghma, pop. ĭama, jaf în războĭ; sîrb. ĭagma. V. amandea). A da, a face ĭama în ceva, a apuca, a jăfui, a fura, a risipi. Interj. Ĭama la mere, copiĭ, răpeziți-vă (amandea) la mere, copii! V. ĭuruș, busna.

iamă f. pradă, jaf, în locuțiunea a face (a da) iamă, a face risipă, a cheltui fără cumpăt: a face iamă în iconomiile vistieriei AL. [Vechiu-rom, iamà, năvala dușmanului spre a jăfui (primitiv termen militar) = turc. YAMA].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

iama s. f. art. (în: a da/face ~ în/prin ceva)

iama (în expr. a da ~) s. f. art.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

iama s. f. – Invazie, incursiune. – Mr. yiamă, megl. iamă. Tc. ya(g)ma (Șeineanu, II, 219; Lokotsch 923; Iordan, Dift., 80), cf. bg. jagmá. Se folosește numai în expresia ca a da iama „a năvăli”.

Intrare: iama
substantiv feminin (F999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • iama
plural
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ia
  • iama
plural
genitiv-dativ singular
  • iame
  • iamei
plural
vocativ singular
plural
iagma
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

iamasubstantiv feminin articulat

  • chat_bubble A da iama = a da năvală, a se repezi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote La trenul de Iași îi atașat un vagon cu țărani arestați... Cînd vine trenul, dăm iama și-i eliberăm. GALAN, Z. R. 302. DLRLC
  • chat_bubble A da iama prin... = a risipi, a distruge (un bun). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Tot copiii dădeau iama prin corcoduși și mere. PAS, Z. I 191. DLRLC
  • comentariu Forma nearticulată nu se mai folosește. dexonline
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.