12 definiții pentru harachiri

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

HARACHIRI s. n. Sinucidere prin spintecarea pântecelui, practicată în Japonia, în special de samurai, în caz de înfrângere, dezonoare sau de condamnare la moarte. – Din fr. hara-kiri.

HARACHIRI s. n. Sinucidere prin spintecarea pântecelui, practicată în Japonia, în special de samurai, în caz de înfrângere, dezonoare sau de condamnare la moarte. – Din fr. hara-kiri.

harachiri sns [At: LTR / S și: hara-kiri / E: fr hara-kiri] 1 Sinucidere prin spintecarea cavității abdominale, practicată în Japonia în special de samurai, în caz de înfrângere sau de dezonoare. 2 (Îe) A-și face ~ A se sinucide prin spintecarea pântecului. 3 (Teh) Material folosit în sudura cu gaz a aluminiului, constituit dintr-un amestec de clorură de litiu și alte cloruri alcaline.

HARACHIRI s. n. Sinucidere prin spintecarea pîntecelui cu sabia sau cu un cuțit lung, practicată în Japonia (în clasele de sus) de către cei care au suferit o înfrîngere sau o dezonoare.

HARACHIRI s.n. Sinucidere prin tăierea pântecelui cu pumnalul, practicată în Japonia. [< fr., jap. hara-kiri].

HARACHÍRI s. n. sinucidere rituală prin tăierea pântecului cu pumnalul, practicată în Japonia; seppuku. (< fr. hara-kiri)

HARACHÍRI n. Mod de sinucidere prin spintecarea pântecelui cu pumnalul, practicat mai ales de samuraii japonezi. [Sil. ha-ra-chi-ri] /<fr. hara-kiri

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

harachiri (desp. -chi-ri) s. n.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

HARACHIRI s. seppuku. (Și-a făcut ~.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HARACHÍRI (HARAKÍRI) (< fr.; japonezul hara „stomac” + kiri „tăiere”) s. n. Ritual japonez sinucigaș, datând din sec. 12, care constă în spintecarea pântecelui; practicat în special de către samurai, în caz de înfrângere, dezonoare sau condamnare la moarte. Actul se săvârșea în fața unui asistent care, la rândul lui, putea să intervină, decapitându-l pe samurai, pentru a-i scurta agonia. Practica a fost abolită în 1868. Termenul este folosit mai ales de europeni, denumirea tradițională japoneză fiind seppuku.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a face (cuiva) harachiri expr. 1. a ucide (pe cineva), a distruge (pe cineva). 2. a ridiculiza (pe cineva), a pune în situație de inferioritate (pe cineva).

Intrare: harachiri
  • silabație: -chi-ri info
substantiv neutru (N63)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • harachiri
  • harachiriul
  • harachiriu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • harachiri
  • harachiriului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

harachirisubstantiv neutru

  • 1. Sinucidere prin spintecarea pântecelui, practicată în Japonia, în special de samurai, în caz de înfrângere, dezonoare sau de condamnare la moarte. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: seppuku
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.