13 definiții pentru grenadină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GRENADINĂ, grenadine, s. f. (Rar) Fir de mătase naturală folosit la fabricarea dantelelor. ♦ Țesătură subțire și transparentă, de bumbac sau de mătase, din care se confecționează rochii de vară, perdele etc. – Din fr. grenadine.

grenadi sf [At: RESMERIȚĂ, D. / Pl: ~ne / E: fr grenadine] 1 Fir de mătase naturală întrebuințat la fabricarea dantelelor. 2 Țesătură subțire și transparentă din bumbac sau din mătase din care se confecționează rochii de vară, perdele etc. 3 (Înv) Un fel de sirop roșu.

GRENADINĂ, grenadine, s. f. (Rar) Fir de mătase naturală întrebuințat la fabricarea dantelelor. ♦ Țesătură subțire și transparentă, de bumbac sau de mătase, din care se confecționează rochii de vară, perdele etc. – Din fr. grenadine.

GRENADINĂ, grenadine, s. f. (Franțuzism rar) Fir de mătase naturală, mat, foarte rezistent, care se întrebuințează, la fabricarea dantelelor și a franjurilor. ♦ Țesătură rară și subțire, de bumbac sau de mătase, din care se confecționează rochii de vară, perdele etc. Dintre cucoane, vreo trei mai ciocoaice ca celelalte sînt îmbrăcate în grenadină neagră și dantelă. MACEDONSKI, O. III 38.

GRENADI s.f. 1. Fir de mătase naturală foarte rezistent și mat, întrebuințat pentru dantele și franjuri. ♦ Țesătură subțire pentru rochii de vară, pentru perdele etc. 2. Sirop făcut cu zeamă de rodie. [< fr. grenadine].

GRENADI s. f. I. 1. fir de mătase naturală foarte rezistent și mat, pentru dantele și franjuri. 2. țesătură subțire pentru rochii de vară, pentru perdele. II. sirop cu zeamă de rodie. (< fr. grenadine)

GRENADINĂ ~e f. 1) Fir de mătase naturală rezistent, din care se fabrică dantele și franjuri. 2) Țesătură transparentă din bumbac sau din mătase, folosită, în special, la confecționarea rochiilor de vară și a perdelelor. /<fr. grenadine

grenadină f. 1. stofă de mătase foarte subțire; 2. un fel de licher.

*grenadínă f., pl. e (fr. grenadine, d. grenade, granată). Un fel de stofă fină de matasă din care se fac dantele.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

grenadi (fir; țesătură; fruct) (rar) s. f., g.-d. art. grenadinei; pl. grenadine

grenadi (rar) s. f., g.-d. art. grenadinei; pl. grenadine

grenadi s. f., g.-d. art. grenadinei; pl. grenadine

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SFÂNTUL VINCENȚIU SI GRENADINELE v. Saint Vincent și Grenadinele.

Intrare: grenadină
grenadină substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • grenadi
  • grenadina
plural
  • grenadine
  • grenadinele
genitiv-dativ singular
  • grenadine
  • grenadinei
plural
  • grenadine
  • grenadinelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

grenadi, grenadinesubstantiv feminin

  • 1. rar Fir de mătase naturală folosit la fabricarea dantelelor. DEX '09 DLRLC DN
    • 1.1. Țesătură subțire și transparentă, de bumbac sau de mătase, din care se confecționează rochii de vară, perdele etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Dintre cucoane, vreo trei mai ciocoaice ca celelalte sînt îmbrăcate în grenadină neagră și dantelă. MACEDONSKI, O. III 38. DLRLC
  • 2. Sirop făcut cu zeamă de rodie. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.