13 definiții pentru gorgonă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GORGONĂ, gorgone, s. f. Monstru din mitologia greacă, cu înfățișare de femeie cu șerpi în loc de păr, a cărei privire împietrea orice ființă. ♦ Ornament arhitectural reprezentând capul unui astfel de monstru. – Din lat. Gorgona, fr. Gorgones.

gorgo sf [At: REV. CRIT. III, 67 / V: ~oană, horhoa / Pl: ~ne / E: lat Gorgona, fr Gorgones] 1 Monstru din mitologia greacă, închipuit ca o femeie cu șerpi în loc de păr, a cărei privire împietrea orice ființă. 2 Ornament arhitectural reprezentând capul unei gorgone (1). corectat(ă)

GORGONĂ, gorgone, s. f. Monstru din mitologia greacă, închipuit ca o femeie cu șerpi în loc de păr, a cărei privire împietrea orice ființă. ♦ Ornament arhitectural reprezentând capul unui astfel de monstru. – Din lat. Gorgona, fr. Gorgones.

GORGONĂ, gorgone, s. f. Monstru mitologic închipuit ca o femeie cu șerpi în loc de păr; ornament arhitectural reprezentînd capul unui astfel de monstru.

GORGO s.f. (Mit.) Monstru imaginat ca o femeie cu părul format din șerpi împletiți. ♦ Motiv decorativ care reprezintă capul unui astfel de monstru. [Cf. fr., it. gorgone, lat. Gorgona].

gorgo s. f. 1. (mit.) Monstru imaginat ca o femeie cu părul din șerpi împletiți. ◊ Motiv decorativ reprezentând capul unui astfel de monstru. 2. Animal celenterat din mările calde, în colonii arborescente de polipi. (< fr. gorgone, lat. gorgona)

GORGONĂ ~e f. 1) (în mitologia greacă) Ființă imaginară având înfățișarea unei femei cu șerpi în loc de păr. 2) Element decorativ reprezentând capul unei astfel de ființe. /<lat. Gorgona

*gorgónă f. (d. Gorgonele din mitologie). Zool. Un fel de polip. V. celenterat.

gorgoa sf vz gorgonă[1] modificată

  1. În original, greșit tipărit: gergonă LauraGellner

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

gorgo (ornament architectural; animal celenterat) s. f., g.-d. art. gorgonei; pl. gorgone

gorgo s. f., g.-d. art. gorgonei; pl. gorgone

gorgo s. f., g.-d. art. gorgonei; pl. gorgone

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GORGONE (în mitologia greacă), cele trei fiice (Euryale, Stheno și Meduza) ale zeului marin Forcis. Aveau înfățișări înspăimântătoare, privirea lor prefăcând pe orice privitor în stană de piatră. Meduza, singura muritoare dintre G., a fost ucisă de Perseu.

Intrare: gorgonă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gorgo
  • gorgona
plural
  • gorgone
  • gorgonele
genitiv-dativ singular
  • gorgone
  • gorgonei
plural
  • gorgone
  • gorgonelor
vocativ singular
plural
gorgoană
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

gorgo, gorgonesubstantiv feminin

  • 1. Monstru din mitologia greacă, cu înfățișare de femeie cu șerpi în loc de păr, a cărei privire împietrea orice ființă. DEX '09 DLRLC DN
    • 1.1. Ornament arhitectural reprezentând capul unui astfel de monstru. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Animal celenterat din mările calde, în colonii arborescente de polipi. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.