15 definiții pentru gordian

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GORDIAN, gordiene, adj. (În sintagma) Nod gordian = dificultate extrem de mare, greu sau imposibil de rezolvat. [Pr.: -di-an] – Din fr. [noeud] gordien.

gordian a [At: DN / P: ~di-a~ / Pl: ? / E: fr gordien] 1 (Fig; îs) Nod ~ Dificultate extrem de mare, greu sau imposibil de rezolvat. 2 (Îe) A tăia nodul ~ A rezolva cu repeziciune și energic (sau cu brutalitate) o dificultate.

GORDIAN adj. (În sintagma) Nod gordian = dificultate extrem de mare, greu sau imposibil de rezolvat. [Pr.: -di-an] – Din fr. [noeud] gordien.

GORDIAN adj. n. (Numai în expr.) Nod gordian = conjunctură de împrejurări complicate, greu de rezolvat.

GORDIAN adj. n. Nod gordian = nod din Gordios, pe care nu l-a putut desface nimeni și pe care Alexandru cel Mare l-a tăiat cu sabia; (fig.) conjunctură, situație complicată, greu de rezolvat; a tăia nodul gordian = a rezolva energic, brutal, cu repeziciune o dificultate. [Pron. -di-an. / cf. fr. gordien, it. gordiano].

GORDIAN adj. nod ~ = problemă, situație complicată, greu de rezolvat; a tăia nodul ~ = a rezolva energic, brutal, cu repeziciune o dificultate. (< fr. gordien)

GORDIAN adj.: Nod ~ dificultate nerezolvabilă. A tăia nodul ~ a soluționa în mod radical o situație dificilă. [Sil. -di-an] /<fr. gordien

Gordian a. nod gordian, cel făcut de Gordiu și pe care Alexandru cel Mare îl tăiă dintr’odată cu sabia; fig. greutate neînvinsă.

*gordián, -ă adj. Din Gordium, un oraș din Asia mică. Nodu gordian, un nod care se afla la Gordium și care era așa de încîlcit, în cît nimenea nu-l putea dezlega. Alexandru cel Mare, neputîndu-l dezlega, l-a tăĭat cu sabia, vrînd să arate că pentru el nu există dificultate. De atunci, a dezlega nodu gordian înseamnă „a învinge o dificultate”.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+gordian (vierme ~) (parazit) (desp. -di-an) s. m., pl. viermi gordieni (desp. -di-eni)

gordian (desp. -di-an) adj. m. (+ s. n.: nod ~); f. gordia (soluție ~), pl. gordiene (desp. -di-e-)

gordian (nod ~) (-di-an) adj. m.; pl. f. gordiene (-di-e-)

gordian adj. n. (sil. -di-an), pl. gordiene (sil. -die-)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GORDIÁN (< fr.) adj. Nod ~ = obstacol, dificultate foarte mare, greu de rezolvat. Numele acestei expresii provine din Antichitate, când, pregătind campania împotriva perșilor, Alexandru cel Mare, în drumul spre Anatolia, a ajuns la Gordion (334 î. Hr.), capitala Frigiei. Aici, oracolul prezisese că cel care reușea să dezlege nodul dintre plugul și carul lui Gordius (miticul rege fondator al Frigiei), devenea stăpânul Asiei. Potrivit tradiției, Alexandru cel Mare l-a tăiat cu sabia.

Nodul gordian – Exista în templul lui Iupiter din Frigia un car cu care intrase în capitală plugarul Gordius, devenit rege. La carul acesta simplu, nodul care lega jugul de oiște era atît de meșteșugit făcut încît nu i se puteau descoperi capetele. Un oracol prevestise că cine va izbuti să desfacă acest nod (numit mai tîrziu gordian, fiindcă era de la carul lui Gordius), va deveni stăpînul împărăției asiatice. Ajungînd în Frigia cu trupele sale, Alexandru Macedon, care tocmai înainta spre Asia, află de oracol. Și, întrucît visa să cucerească această împărăție, încercă să dezlege nodul: o dată, de două ori, de trei ori. Nereușind, a scos paloșul și... a tăiat nodul. Soluția, găsită de Alexandru spre a descurca problema nodului gordian, a dat naștere expresiei care de atunci i-a ajutat pe mulți să dezlege prin ea, tranșant și plastic, nu nodul ci modul de a ieși dintr-o situație dificilă și încîlcită, adică o rezolvare energică, curajoasă și rapidă. IST.

Intrare: gordian
gordian adjectiv neutru
adjectiv neutru (AN7)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gordian
  • gordianul
  • gordianu‑
plural
  • gordiene
  • gordienele
genitiv-dativ singular
  • gordian
  • gordianului
plural
  • gordiene
  • gordienelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

gordian, gordieneadjectiv neutru

  • chat_bubble (în) sintagmă Nod gordian = nod din Gordios, pe care nu l-a putut desface nimeni și pe care Alexandru cel Mare l-a tăiat cu sabia.
  • chat_bubble (în) sintagmă Nod gordian = dificultate extrem de mare, greu sau imposibil de rezolvat. DEX '09 DEX '98 DN
    • chat_bubble A tăia nodul gordian = a rezolva energic, brutal, cu repeziciune o dificultate. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.