17 definiții pentru giol

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GIOL, gioale, s. n. (La jocul de arșice) Cantitatea de arșice pe care trebuie să o pună la un joc fiecare jucător. ◊ Expr. (Pop. și fam.) A face (sau a da) pui de giol = a) a câștiga toate arșicele adversarului; b) a fura, a șterpeli. – Din tc. cüll „totalitate”.

GIOL, gioale, s. n. (La jocul de arșice) Cantitatea de arșice pe care trebuie să o pună la un joc fiecare jucător. ◊ Expr. (Pop. și fam.) A face (sau a da) pui de giol = a) a câștiga toate arșicele adversarului; b) a fura, a șterpeli. – Din tc. cüll „totalitate”.

giol2 sn [At: ISPIRESCU, ap. TDRG / V: gioa sf / Pl: ~oale / E: pbl tc čül] 1 (La jocul de arșice) Cantitatea de arșice pe care trebuie să o pună la un joc fiecare jucător. 2 (Pfm; îe) A face (sau a da) pui de ~ A câștiga toate arșicele adversarului. 3 (Îae) A fura. 4 (Mol; lpl) Arșice. 5 (Pfm; îe) A da la gioale A lovi la picioare.

GIOL, gioale și gioluri, s. n. (La jocul cu arșice) Numărul de arșice pe care trebuie să-l pună la un joc fiecare jucător. ◊ Expr. A face (sau a da) pui de giol = a lua toate arșicele; fig. a șterpeli, a fura. Mai făceau pe ici pe colea și cîte un pui de giol cu gîștele și cu purceii de prin izlazuri. ODOBESCU, S. III 578. Nimenea nu știa să dea pui de giol ca dînsul. GHICA, S. 301.

GIOL gioale f. (la jocul de arșice) Cantitatea de arșice pe care trebuie să o pună fiecare jucător. [Pl. și gioluri] /<turc. cüll

giol n. numărul arșicelor puse în joc: așează giolurile în rând ISP.; a da puiu de giol, a lua toate arșicele; fig. a șterpeli, a fura: să-i dea puiu de giol la inel ISP. [Turc. DJÜL, totalitate].

gĭol n., pl. inuzitat urĭ (turc. ğül și čul, cerga, după Șaĭn. „totalitate”). Munt. Număru de arșice pus la joc de fie-care jucător. A da puĭ de gĭol, a cîștiga toate arșicele, (fig.) a șterpeli, a fura. V. gĭoală.

gĭoálă f., pl. e (d. gĭol). Rar. Arșic. (Gĭoalele de oaĭe se numesc capre și valorează, la copiĭ, cît 2-3-4 gĭoale de mel. Aceste capre, tocite pe amîndoŭă părțile, găurite și umplute cu plumb, se numesc ichĭ). V. bucoĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

giol (-luri), s. n. – La jocul de arșice, cantitatea pe care trebuie să o pună fiecare jucător. Tc. cül „totalitate” (Șeineanu, II, 188). – Der. gioală, s. f. (arșice); giolar, s. m. (jucător bun la arșice); gioli, vb. (a cîștiga cantitatea pusă în joc de fiecare jucător).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

gioale s. f. pl. 1. picioare; glezne. 2. arșice.

Intrare: giol
giol1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • giol
  • giolul
  • giolu‑
plural
  • gioale
  • gioalele
genitiv-dativ singular
  • giol
  • giolului
plural
  • gioale
  • gioalelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

giol, gioalesubstantiv neutru

  • 1. (La jocul de arșice) Cantitatea de arșice pe care trebuie să o pună la un joc fiecare jucător. DEX '09 DLRLC
    • chat_bubble popular familiar A face (sau a da) pui de giol = a câștiga toate arșicele adversarului. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Nimenea nu știa să dea pui de giol ca dînsul. GHICA, S. 301. DLRLC
    • chat_bubble popular familiar A face (sau a da) pui de giol = fura, șterpeli. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Mai făceau pe ici pe colea și cîte un pui de giol cu gîștele și cu purceii de prin izlazuri. ODOBESCU, S. III 578. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.