10 definiții pentru georgian (persoană)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GEORGIAN, -Ă, georgieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Georgiei sau este originară de acolo; gruzin. 2. Adj. Care aparține Georgiei sau georgienilor (1), privitor la Georgia ori la georgieni; gruzin. [Pr.: -gi-an] – Georgia (n. pr.) + suf. -ean. Cf. fr. géorgien.

georgian1, ~ă [At: DA ms / P: ~gi-an / Pl: ~ieni, ~iene / E: Georgia + -ean] 1-4 smf, a (Persoană) care face parte din populația de bază a Republicii Georgia sau este originară de acolo. 5-6 a Care aparține Georgiei sau populației ei. 7-8 a Care se referă la Georgia sau la populația ei. 9-10 a Specific Georgiei sau populației ei. 11-12 a Care provine din Georgia sau de la populația ei. 13 smp Poporul Republicii Georgia.

georgian3, ~ă [At: MDA ms / Pl: ~ieni, ~iene / E: Georgia (stat în SUA) + -ian] 1-2 smf, a (Persoană) care face parte din populația de bază a statului american Georgia. 3-4 smf, a (Persoană) care este originară din statul american Georgia. 5-6 a Care aparține statului american Georgia sau populației acestuia. 7-8 a Referitor la statul american Georgia sau la populația acestuia.

GEORGIAN, -Ă, georgieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Georgiei sau este originară de acolo; gruzin. 2. Adj. Care aparține Georgiei sau populației ei, privitor la Georgia sau la populația ei; gruzin. [Pr.: -gi-an] – Georgia (n. pr.) + suf. -ean. Cf. fr. géorgien.

GEORGIAN2, -Ă, georgieni, -e, s. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Republicii Socialiste Sovietice Georgiene. – Pronunțat: geor-gi-an.

GEORGIAN2, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Georgia (din Caucaz sau din SUA). ◊ (s. f.) limbă caucaziană vorbită în republica Georgia. (< fr. géorgien)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

georgian1 (desp. geor-gi-an) adj. m., s. m. (persoană), pl. georgieni (desp. -gi-eni); adj. f., s. f. georgiană, pl. georgiene

georgian1 (referitor la Georgia) (geor-gi-an) adj. m., s. m., pl. georgieni (-gi-eni); adj. f., s. f. georgiană, pl. georgiene

georgian (din Georgia) s. m., adj. m. (sil. geor-gi-an), pl. georgieni (sil. -gi-eni); f. sg. georgiană, g.-d. art. georgienei, pl. georgiene

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GEORGIÁN, -Ă (< Georgia) s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (La m. pl.) Popor care s-a constituit ca națiune pe terit. Georgiei. Mai trăiesc în Azerbaidjan, Turcia și Iran; ei își spun kartveli. ♦ Persoană care aparține acestui popor sau este originară din Georgia. 2. Adj. Care aparține Georgiei sau care se referă la georgieni. ♦ (Substantivat, f.) Limbă vorbită de georgieni; una din vechile limbi de cultură scrisă, cea mai importantă limbă caucaziană.

Intrare: georgian (persoană)
  • silabație: geor-gi-an info
substantiv masculin (M23)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • georgian
  • georgianul
  • georgianu‑
plural
  • georgieni
  • georgienii
genitiv-dativ singular
  • georgian
  • georgianului
plural
  • georgieni
  • georgienilor
vocativ singular
  • georgianule
  • georgiene
plural
  • georgienilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

georgian, georgienisubstantiv masculin
georgia, georgienesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care face parte din populația Georgiei sau este originară de acolo. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: gruzin
  • diferențiere Locuitor (locuitoare) din Georgia (din Caucaz sau din SUA). MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.