11 definiții pentru generator (adj.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GENERATÓR, -OÁRE, generatori, -oare, adj., s. f., s. n. I. Adj. Care generează, produce, determină ceva. II. S. f. Linie dreaptă care generează prin deplasarea în spațiu (pe o traiectorie curbă) o suprafață conică, cilindrică etc. III. S. n. 1. Aparat, mașină sau instalație care servește la producerea unei forme de energie, folosind energie de o altă formă. ◊ Generator cuantic = generator sau amplificator de radiații electromagnetice care funcționează pe baza fenomenului de emisie stimulată a radiațiilor. Generator de zgomot = dispozitiv electronic care produce o tensiune de zgomot (de obicei aleator) spre a fi folosită în măsurători. Generator de aeroioni = aeroionizator. 2. Aparat sau instalație care servește la producerea unui fluid sau a unei suspensii fluide. – Din fr. générateur, lat. generator, -oris.

generator, ~oare [At: CULIANU, C. 104 / V: ~rătoare sf / Pl: ~i, ~oare / E: fr générateur, lat generator, -oris] 1 a Care generează ceva. 2 sf Linie dreaptă care generează prin deplasarea în spațiu (pe o traiectorie curbă) o suprafață riglată. 3 sn Aparat, mașină sau instalație care servește la producerea unei forme de energie, folosind energie de o altă natură. 4 sn (Îs) ~ cuantic Generator sau amplificator de radiații electromagnetice care funcționează pe baza fenomenului de emisie stimulată a radiațiilor. 5 sn (Îs) ~ de zgomot Dispozitiv electronic care produce o tensiune de zgomot (de obicei aleator) spre a fi folosită în măsurători. 6 sn (Îs) ~ de aeroioni Aeroionizator. 7 sn Aparat sau instalație care servește la producerea unui fluid sau a unei suspensii lichide. 8 sn (Înv; îs) Mașină ~ Aparat sau instalație care servește la producerea unui combustibil gazos. 9 sn (Îs) ~ de acetilenă Aparat sau instalație care servește la producerea acetilenei din carbură de calciu și apă.

GENERATÓR, -OÁRE, generatori, -oare, adj., subst. I. Adj. Care generează, produce, determină ceva. II. S. f. Linie dreaptă care generează prin deplasarea în spațiu (pe o traiectorie curbă) o suprafață riglată. III. S. n. 1. Aparat, mașină sau instalație care servește la producerea unei forme de energie, folosind energie de o altă formă. ◊ Generator cuantic = generator sau amplificator de radiații electromagnetice care funcționează pe baza fenomenului de emisie stimulată a radiațiilor. Generator de zgomot = dispozitiv electronic care produce o tensiune de zgomot (de obicei aleator) spre a fi folosită în măsurători. Generator de aeroioni = aeroionizator. 2. Aparat sau instalație care servește la producerea unui fluid sau a unei suspensii fluide. – Din fr. générateur, lat. generator, -oris.

GENERATÓR2, -OÁRE, generatori, -oare, adj. (Urmat de determinări introduse prin prep. «de») Care generează ceva, care dă naștere la ceva. Faptă generatoare de daune și prejudicii.

GENERATÓR, -OÁRE adj. Care generează, care dă naștere la ceva. // s.n. Mașină care transformă energia mecanică în energie de altă formă. ♦ Aparat care produce o anumită formă de energie. ♦ Aparat, instalație care produce un combustibil gazos. ♦ Generator cuantic = denumire generică pentru laser, maser și alte dispozitive de același tip. [Cf. fr. générateur, germ. Generator].

GENERATÓR, -OÁRE I. adj. care generează, produce, determină ceva. II. s. n. 1. aparat, mașină, instalație care transformă o formă de energie în alta. 2. aparat, instalație care produce un fluid. ♦ ~ cuantic = generator sau amplificator de radiații electromagnetice (laser, maser etc.) bazat pe fenomenul de emisiune stimulată a radiației. III. s. f. (mat.) dreaptă prin a cărei deplasare în spațiu se naște o suprafață plană sau curbă. (< fr. générateur, lat. generator)

GENERATÓR1 ~oáre (~óri, ~oáre) și substantival Care generează; în stare să genereze. Persoană ~oare de idei. /<fr. générateur, lat. generator, ~oris

generator a. care generează sau produce. ║ n. cazanul unei mașini de aburi.

*generatór, -oáre adj. (lat. generator). Care generează. S. f. Geom. Linie care, mișcîndu-se, generează o suprafață. S. n., pl. oare. Mec. Cazanu uneĭ mașinĭ cu abur. – Fem. (rar) și generatrice (lat. generátrix, -ícis).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

generatór1 adj. m., pl. generatóri; f. sg. și pl. generatoáre

generatór adj. m., pl. generatóri; f. sg. și pl. generatoáre

Intrare: generator (adj.)
generator2 (adj.) adjectiv
adjectiv (A66)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • generator
 • generatorul
 • generatoru‑
 • generatoare
 • generatoarea
plural
 • generatori
 • generatorii
 • generatoare
 • generatoarele
genitiv-dativ singular
 • generator
 • generatorului
 • generatoare
 • generatoarei
plural
 • generatori
 • generatorilor
 • generatoare
 • generatoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

generator (adj.)

 • 1. Care generează, produce, determină ceva.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Faptă generatoare de daune și prejudicii.
   surse: DLRLC

etimologie: