11 definiții pentru gazogen (aparat)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GAZOGEN, gazogene, s. n. Aparat sau instalație folosită pentru transformarea unui combustibil solid în gaz2 combustibil. – Din fr. gazogène.

GAZOGEN, gazogene, s. n. Aparat sau instalație folosită pentru transformarea unui combustibil solid în gaz2 combustibil. – Din fr. gazogène.

gazogen sn [At: LTR / Pl: ~e / E: fr gazogène] (Teh) 1-2 Aparat sau instalație folosită pentru transformarea unui combustibil solid în gaz1 combustibil. 3 (Teh) Generator de gaz1. 4 Rezervor metalic (cu capac în formă de clopot), în care se înmagazinează diferite gaze. 5 (Iuz) Aparat (în formă de sifon) cu ajutorul căruia se prepară în casă apa gazoasă.

GAZOGEN, gazogene, s. n. Aparat sau instalație folosită pentru transformarea unui combustibil solid (cărbune, cocs, lemn, turbă) prin ardere incompletă în gaze combustibile (întrebuințate la alimentarea motoarelor cu explozie, la arderea în cuptoare industriale sau pentru consumul casnic); generator de gaz. Gazogen pentru gaz de apă. Gazogen cu mers rapid.

GAZOGEN, -Ă adj. Care emană, care produce gaze. // s.n. Aparat care transformă un combustibil solid în combustibil gazos. [< fr. gazogène, cf. fr. gaz, gr. gennan – a produce].

GAZOGEN, -Ă I adj. care emană gaze. II. s. n. aparat, instalație pentru gazificarea combustibililor solizi (cărbuni, lemn). (< fr. gazogène)

GAZOGEN ~e n. Aparat pentru transformarea unui combustibil solid în combustibil gazos. /<fr. gazogene

*gazogén, -ă adj. (d. gaz și -gen din idrogen). Se zice despre orĭ-ce aparat care produce gaz, maĭ ales apă gazoasă de băut. S. n., pl. e. Un gazogen.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

GAZOGEN s. (TEHN.) generator de gaz.

Intrare: gazogen (aparat)
gazogen2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gazogen
  • gazogenul
  • gazogenu‑
plural
  • gazogene
  • gazogenele
genitiv-dativ singular
  • gazogen
  • gazogenului
plural
  • gazogene
  • gazogenelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

gazogen, gazogenesubstantiv neutru

  • 1. Aparat sau instalație folosită pentru transformarea unui combustibil solid în gaz (1.) combustibil. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Gazogen pentru gaz de apă. Gazogen cu mers rapid. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.