11 definiții pentru galet

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GALET1, galeți, s. m. 1. Fragment dintr-o rocă sau dintr-un mineral, șlefuit și rotunjit prin acțiunea mării, a torentelor, a ghețarilor etc. 2. Rolă care permite o mișcare prin rostogolire. 3. (Text.) Piesă cu care se întinde firul de mătase artificială la ieșirea din baia de filare. 4. (Tehn.) Bobină inelară. 5. (Tehn.) Secțiune a unui comutator rotativ. – Din fr. galet.

galet1 sm [At: MDT / Pl: ~eți / E: fr galet] 1 Fragment dintr-o rocă sau mineral de mărimea unei nuci, șlefuit de ape, ghețari și care, prin cimentare, dă naștere conglomeratelor. 2 Rolă care permite o mișcare prin rostogolire. 3 Piesă de la mașina de filat mătase artificială care întinde firul la ieșirea din baia de filare. 4 (Teh) Bobină inelară. 5 (Teh) Secțiune a unui comutator rotativ.

GALET1, galeți, s. m. 1. Fragment dintr-o rocă sau dintr-un mineral, șlefuit și rotunjit prin acțiunea mării, a torentelor, a ghețarilor etc. 2. Rolă care permite o mișcare prin rostogolire. 3. (Text.) Piesă de la mașina de filat mătase artificială care întinde firul la ieșirea din baia de filare. 4. (Tehn.) Bobină inelară. 5. (Tehn.) Secțiune a unui comutator rotativ. – Din fr. galet.

GALET s.m. 1. Fragment mic de rocă cu muchiile rotunjite de acțiunea mării sau a torenților și care prin cimentare formează conglomerate. 2. Disc de lemn, de metal etc. plasat între două suprafețe care se mișcă una deasupra celeilalte pentru a le micșora frecarea. 3. Element de transformator electric de forma unui inel, avînd mai multe spire de înfășurare. [< fr. galet].

GALET s. m. 1. fragment mic de rocă, piatră, cu muchiile rotunjite de acțiunea mării sau a torenților. 2. rolă metalică montată între două piese în mișcare, pentru a le micșora frecarea. ◊ piesă la mașina de filat mătase artificială care întinde firul la ieșirea din baia de filare. 3. element de tranformator electric, de forma unui inel, cu mai multe spire de înfășurare. 4. secțiune a unui comutator rotativ. (< fr. galet)

GALET ~ți m. Fragment de mineral sau de rocă, șlefuit și rotunjit de torentul apelor, care intră în componența pietrișului și conglomeratelor. /<fr. galet

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

galet (fragment de rocă, piesă) s. m., pl. galeți

galet (fragment de rocă, piesă) s. m., pl. galeți

galet (miner., tehn. ) s. m., pl. galeți

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

galeți moi (pl.), (engl.= mud clast), fragmente de lutite (argile) resedimentate intraformațional; adesea, se întâlnesc în umplutura unor canale de eroziune și sugerează paleocurenți cu viteze mari și energie ridicată.

Intrare: galet
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • galet
  • galetul
  • galetu‑
plural
  • galeți
  • galeții
genitiv-dativ singular
  • galet
  • galetului
plural
  • galeți
  • galeților
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

galet, galețisubstantiv masculin

  • 1. Fragment dintr-o rocă sau dintr-un mineral, șlefuit și rotunjit prin acțiunea mării, a torentelor, a ghețarilor etc. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. Rolă care permite o mișcare prin rostogolire. DEX '09 DEX '98 DN
  • 3. industrie textilă Piesă cu care se întinde firul de mătase artificială la ieșirea din baia de filare. DEX '09 MDN '00
  • 4. tehnică Bobină inelară. DEX '09 DEX '98 DN
  • 5. tehnică Secțiune a unui comutator rotativ. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.