9 definiții pentru fretă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FRETĂ, frete, s. f. 1. Tub sau inel metalic montat la exteriorul unei piese tubulare sau al unui ansamblu de piese, pentru a le consolida. 2. Fir metalic înfășurat pe un tub sau pe un ansamblu de piese pentru a le mări rezistența. 3. Piesă de metal în formă de inel sau de elice, care înconjoară barele armăturii longitudinale ale unei piese de beton armat. – Din fr. frette.

fre sf [At: DEX / Pl: ~te / E: fr frette] (Teh) 1 Piesă metalică sub formă de tub sau de inel montată la exteriorul unui tub sau al unui ansamblu de piese, pentru a le consolida. 2 Fir metalic (de oțel) înfășurat pe un tub sau pe un ansamblu de piese pentru a Ie mări rezistența la solicitări din interior sau la forțe centrifuge. 3 Piesă din oțel în formă de inel sau de elice, care înconjoară barele armăturii longitudinale ale unei piese de beton armat.

FRETĂ, frete, s. f. 1. Tub sau inel metalic montat la exteriorul unui tub sau al unui ansamblu de piese, pentru a le consolida. 2. Fir metalic înfășurat pe un tub sau pe un ansamblu de piese pentru a le mări rezistența. 3. Piesă de metal în formă de inel sau de elice, care înconjoară barele armăturii longitudinale ale unei piese de beton armat. – Din fr. frette.

FRE s.f. 1. Tub sau inel metalic care se fixează la exteriorul unei piese tubulare pentru a-i mări rezistența la presiuni interioare. 2. Fir metalic (de oțel) înfășurat forțat pe o piesă tubulară sau pe un ansamblu de piese pentru a le mări rezistența la solicitări din interior sau la forțe centrifuge. 3. Piesă de oțel inelară care înconjură barele armăturii longitudinale ale unei piese de beton armat. [< fr. frette].

FRE s. f. 1. tub, inel metalic la exteriorul unei piese tubulare pentru a-i mări rezistența la presiuni interioare. 2. fir metalic înfășurat forțat pe o piesă tubulară sau pe un ansamblu de piese pentru a le mări rezistența la solicitări din interior sau la forțe centrifuge. 3. piesă inelară din oțel care înconjură barele armăturii longitudinale ale unei piese de beton armat. 4. (arhit.) mulură dispusă în linii frânte pe o mulură plată. (< fr. frette)

FRETĂ ~e f. tehn. 1) Fir sau inel metalic, de diferite lățimi fixat pe exteriorul unei piese tubulare, pentru a-i mări rezistența la presiuni interioare sau pentru a le consolida. 2) Piese de metal, în formă de inel, care înconjoară barele armaturii unei piese de beton armat. /<fr. frette

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

fre s. f., g.-d. art. fretei; pl. frete

fre s. f., g.-d. art. fretei; pl. frete

Intrare: fretă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • fre
  • freta
plural
  • frete
  • fretele
genitiv-dativ singular
  • frete
  • fretei
plural
  • frete
  • fretelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

fre, fretesubstantiv feminin

  • 1. Tub sau inel metalic montat la exteriorul unei piese tabulare sau al unui ansamblu de piese, pentru a le consolida. DEX '09 DN
  • 2. Fir metalic înfășurat pe un tub sau pe un ansamblu de piese pentru a le mări rezistența. DEX '09 DEX '98 DN
  • 3. Piesă de metal în formă de inel sau de elice, care înconjoară barele armăturii longitudinale ale unei piese de beton armat. DEX '09 DEX '98 DN
  • 4. arhitectură Mulură dispusă în linii frânte pe o mulură plată. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.