10 definiții pentru franco (adv.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FRÁNCO adv., adj. invar. Termen internațional desemnând exceptarea, scutirea de la plata unor taxe. ♦ Francat. – Din fr., it. franco.

franco [At: PANȚU, PR. 146 / E: fr, it franco] 1-2 ain, av În care toate cheltuielile de transport al mărfurilor, de asigurare etc. sunt cuprinse în prețul de vânzare. 3 ain Francat. 4 ain (Îs) Scrisoare ~, colet ~ Scrisoare (colet) a căror taxă de transport este plătită.

FRÁNCO adv., adj. invar. În care toate cheltuielile de transport al mărfurilor, de asigurare etc. sunt cuprinse în prețul de vânzare. ♦ Francat. – Din fr., it. franco.

FRÁNCO adv. Termen comercial care arată că taxele de transport sînt plătite de cel care expediază o marfă, un colet etc.; cu livrarea în contul expeditorului. Pachet expediat franco.

FRÁNCO adv. Termen prin care se arată că taxele de transport pentru o marfă sunt plătite de expeditor. ♦ Francat. [< it. franco].

FRÁNCO2 adv., adj. inv. indicație care arată că taxele de transport ale unei trimiteri poștale au fost plătite de expeditor. (< it. franco)

*fránco adj. fix și adv. (it. franco. V. franchez, franc). Com. Cu taxa de transport plătită: o marfă franco, o scrisoare trimeasă franco. P. compozițiune (franco-românesc), V. franc.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

FRANCO (< fr., it.) adj., adv. Termen internațional desemnând exceptarea, scutirea de la plata unor taxe (introdus în 1807 pentru corespondența oficială a armatei napoleoneene și universal acceptat în comerțul internațional și în relațiile poștale internaționale, începând cu 1815).

Intrare: franco (adv.)
franco1 (adv.) adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
 • franco

franco

 • 1. Termen internațional desemnând exceptarea, scutirea de la plata unor taxe.
  surse: DEX '09
  • 1.1. Termen comercial care arată că taxele de transport sunt plătite de cel care expediază o marfă, un colet etc.; cu livrarea în contul expeditorului.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: francat attach_file un exemplu
   exemple
   • Pachet expediat franco.
    surse: DLRLC

etimologie: