10 definiții pentru franco (adj.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FRANCO adv., adj. invar. Termen internațional desemnând exceptarea, scutirea de la plata unor taxe. ♦ Francat. – Din fr., it. franco.

franco [At: PANȚU, PR. 146 / E: fr, it franco] 1-2 ain, av În care toate cheltuielile de transport al mărfurilor, de asigurare etc. sunt cuprinse în prețul de vânzare. 3 ain Francat. 4 ain (Îs) Scrisoare ~, colet ~ Scrisoare (colet) a căror taxă de transport este plătită.

FRANCO adv., adj. invar. În care toate cheltuielile de transport al mărfurilor, de asigurare etc. sunt cuprinse în prețul de vânzare. ♦ Francat. – Din fr., it. franco.

FRANCO2 adv., adj. inv. indicație care arată că taxele de transport ale unei trimiteri poștale au fost plătite de expeditor. (< it. franco)

franco a. 1. francat; 2. (în compozițiune) francez: răsboiul franco-german.

*fránco adj. fix și adv. (it. franco. V. franchez, franc). Com. Cu taxa de transport plătită: o marfă franco, o scrisoare trimeasă franco. P. compozițiune (franco-românesc), V. franc.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

franco adj. invar., adv. (colete ~, a expedia ~)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

FRANCO (< fr., it.) adj., adv. Termen internațional desemnând exceptarea, scutirea de la plata unor taxe (introdus în 1807 pentru corespondența oficială a armatei napoleoneene și universal acceptat în comerțul internațional și în relațiile poștale internaționale, începând cu 1815).

Intrare: franco (adj.)
franco2 (adj.) adjectiv invariabil
adjectiv invariabil (I9)
Surse flexiune: DOOM 3
  • franco
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

francoadjectiv invariabil
francoadverb

  • 1. Termen internațional desemnând exceptarea, scutirea de la plata unor taxe. DEX '09
    • 1.1. Termen comercial care arată că taxele de transport sunt plătite de cel care expediază o marfă, un colet etc.; cu livrarea în contul expeditorului. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      sinonime: francat
      • format_quote Pachet expediat franco. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.