11 definiții pentru fondantă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

*fondántă f., pl. e (fr. fondant, care se topește). Un fel de bomboane moĭ ca șerbetu care se topesc în gură.

FONDANT, -Ă, fondanți, -te, adj., s. m., s. f. 1. Adj. Care se moaie, care se topește ușor. 2. S. m. Substanță sau amestec de substanțe care se adaugă la topirea unui amestec de materiale pentru a coborî punctul de topire al acestora sau pentru a separa impuritățile, formând cu acestea o zgură la suprafața topiturii. 3. S. f. Bomboană preparată dintr-o umplutură moale cu nucă, zahăr, diferite arome etc., acoperită cu o glazură asemănătoare cu șerbetul. ◊ (Adjectival) Bomboană fondantă. 4. S. m. Medicament care ajută la reducerea unei inflamații. – Din fr. fondant.

fondant, ~ă [At: IOANOVICI, TEHN. 35 / Pl: ~nți, ~e / E: fr fondant] 1 a Care se topește ușor. 2 sm Substanță sau amestec de substanțe care se adaugă la topirea unui amestec de materiale pentru a coborî punctul de topire al acestora sau pentru a separa impuritățile, formând cu acestea o zgură la suprafața topiturii. 3 sf (Șîs bomboană ~ă) Bomboană preparată dintr-o umplutură moale cu nucă, zahăr, diferite arome etc., acoperită cu o glazură asemănătoare cu șerbetul. 4 sm Medicament care ajută la reducerea unei inflamații.

FONDANT, -Ă, fondanți, -te, adj., subst. 1. Adj. Care se moaie, care se topește ușor. 2. S. m. Substanță sau amestec de substanțe care se adaugă la topirea unui amestec de materiale pentru a coborî punctul de topire al acestora sau pentru a separa impuritățile, formând cu acestea o zgură la suprafața topiturii. 3. S. f. Bomboană preparată dintr-o umplutură moale cu nucă, zahăr, diferite arome etc., acoperită cu o glazură asemănătoare cu șerbetul. ◊ (Adjectival) Bomboană fondantă. 4. S. m. Medicament care ajută la reducerea unei inflamații. – Din fr. fondant.

FONDANT2, -Ă, fondanți, -te, adj. (În expr.) Bomboană fondantă = bomboană preparată dintr-o compoziție asemănătoare cu șerbetul și umplută, uneori, cu diverse conținuturi. Nu uită... să-mi întindă cutia cu două sute cincizeci de grame de bomboane fondante. PAS, Z. I 97. ◊ (Substantivat) Am cumpărat o cutie de fondante.

FONDANT s.m. 1. (Metal.) Substanță care formează împreună cu altă substanță un compus cu punctul de topire inferior punctului de topire al componenților. 2. Medicament care ajută la reducerea unei inflamații. 3. Șerbet. // adj.f. Bomboană fondantă (și s.f.) = bomboană făcută dintr-o compoziție asemănătoare șerbetului și umplută cu o compoziție aromată. [< fr. fondant].

FONDANT, -Ă I. adj. care se topește (în gură). ♦ bomboană ~ă (și s. f.) = bomboană cu fondant (II, 3). II. s. m. 1. aditiv care formează împreună cu altă substanță un compus cu punctul de topire inferior punctului de topire al componenților. 2. medicament care ajută la reducerea unei inflamații. 3. compoziție aromatică asemănătoare șerbetului, rezultată prin fierberea unui amestec de zahăr, apă și glucoză, ca umplutură pentru bomboane etc. (< fr. fondant)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

fondantă (bomboană) s. f., g.-d. art. fondantei; pl. fondante

fondantă (bomboană) s. f., g.-d. art. fondantei; pl. fondante

fondantă (bomboană) s. f., g.-d. art. fondantei; pl. fondante

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

bomboană fondantă expr. (adol., iron.) tip antipatic.

Intrare: fondantă
fondantă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • fondantă
  • fondanta
plural
  • fondante
  • fondantele
genitiv-dativ singular
  • fondante
  • fondantei
plural
  • fondante
  • fondantelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

fondantă, fondantesubstantiv feminin

  • 1. Bomboană preparată dintr-o umplutură moale cu nucă, zahăr, diferite arome etc., acoperită cu o glazură asemănătoare cu șerbetul. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Am cumpărat o cutie de fondante. DLRLC
    • format_quote (și) adjectival Bomboană fondantă. DEX '09 DEX '98
    • format_quote (și) adjectival Nu uită... să-mi întindă cutia cu două sute cincizeci de grame de bomboane fondante. PAS, Z. I 97. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.