8 definiții pentru folia

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FOLIA s. f. Vechi dans de origine portugheză, cu mișcare rapidă și inegală, care se dansează cu acompaniament de castaniete; melodie după care se execută acest dans. – Cuv. port.

FOLIA s. f. Vechi dans de origine portugheză, cu mișcare rapidă și inegală, care se dansează cu acompaniament de castaniete; melodie după care se execută acest dans. – Cuv. port.

folia sfs [At: DEX / E: por folia] 1 Vechi dans de origine portugheză, cu mișcare rapidă și inegală, care se dansează cu acompaniament de castaniete. 2 Melodie după care se execută folia (1). 3 Piesă muzicală pentru variații instrumentale sau vocale, dezvoltată în sec. XVIII Si: folie2 (3).

FOLIA s.f. 1. (Muz.) Dans vechi de carnaval, de origine portugheză, în tempo rapid, care se dansează cu acompaniament de castaniete; melodia acestui dans. 2. Piesă muzicală pentru variații instrumentale sau vocale, dezvoltată în sec. XVIII; folie. [< it. follia, cf. port., sp. folia].

FOLIA s. f. 1. vechi dans portughez de carnaval, cu mișcare rapidă, cu acompaniament de castaniete; melodia corespunzătoare. 2. piesă muzicală pentru variații instrumentale sau vocale. (< port., sp. folia)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

folia (dans) s. f., g.-d. art. foliei

!folia (dans) (port.) s. f., g.-d. art. foliei

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

follia (folia) (la ~), vechi dans portughez a cărui formulă muzicală a fost mult folosită în sec. 17-18 ca bază pentru variațiuni*, înrudită cu passacaglia* și ciaccona*. Prima mențiune a unei melodii intitulate f. a fost făcută de Salinas în 1577. În timpul barocului* a fost introdusă între formele ostinato*-ului. Cei mai importanți compozitori care au utilizat-o: Corelli, Vivaldi, Frescobaldi, Pergolese, J.S. Bach, C. Ph. E. Bach, Cherubini, Listz.

Intrare: folia
substantiv feminin (F162)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • folia
  • folia
plural
genitiv-dativ singular
  • folii
  • foliei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

foliasubstantiv feminin

  • 1. Vechi dans de origine portugheză, cu mișcare rapidă și inegală, care se dansează cu acompaniament de castaniete; melodie după care se execută acest dans. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. Piesă muzicală pentru variații instrumentale sau vocale, dezvoltată în secolul XVIII. DN
    sinonime: folie
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.