20 de definiții pentru ficat

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FICAT, ficați, s. m. Glandă-anexă a tubului digestiv, situată în partea dreaptă a abdomenului, sub diafragmă, formată din patru lobi și din vezicula biliară, care îndeplinește diferite funcții fiziologice importante în organism. ◊ Expr. (Fam.) A-l roade (sau a-l seca etc. pe cineva) la ficați = a) a simți o durere fizică puternică; b) (despre griji, necazuri) a necăji, a frământa, a chinui (pe cineva). A-l ustura (pe cineva) la ficați = a) a simți o durere fizică puternică; b) a produce (cuiva) un sentiment puternic de mânie, de regret, de ciudă etc. A-i îngheța (cuiva) ficații = a se înspăimânta. – Lat. ficatum (izolat din sintagma jecur ficatum „ficat de gâscă îngrășată cu smochine”).

ficat sni [At: BIBLIA (1688), 372/1 / V: ~e / Pl: ~ați / E: ml ficatum (izolat din sintagma jecur ficatum „ficat de gâscă îngrășată cu smochine”)] 1 Glandă anexă a tubului digestiv, situată în partea dreaptă a abdomenului, sub diafragmă, formată din patru lobi și din vezica biliară, care îndeplinește diferite funcții fiziologice importante în organism. 2 (Fam; mpl; îe) A-l atinge (pe cineva până) la ~ați A-l atinge (ceva) foarte tare. 3 (Fam; mpl; îe) A-l roade (sau a-l seca etc. pe cineva) la ~ați A simți o durere fizică puternică. 4 (D. griji, necazuri îae) A frământa (pe cineva). 5 (Fam; mpl; îe) A-l ustura (pe cineva) la ~ați A simți o durere fizică puternică. 6 (Îae) A produce (cuiva) un sentiment puternic de mânie, de regret, de ciudă etc. 7 (Fam; mpl; îe) A-i îngheța (cuiva) ~ații A se înspăimânta. 8 (Fam; mpl; îe) A tăia (sau a seca pe cineva) frigul la ~ați A pătrunde (pe cineva) frigul. 9 (Fam; mpl; îe) A ofta de la ~ați A ofta din adânc. 10 (Fam; mpl; îe) A se opinti de la ~ați A se opinti cu putere. 11 (Reg; lpl) Plămâni. 12 (Chm; îs) ~ de pucioasă Polisulfură de potasiu care servește la prepararea de băi sulfuroase artificiale.

FICÁT, ficați, s. m. Glandă-anexă a tubului digestiv, situată în partea dreaptă a abdomenului, sub diafragmă, formată din patru lobi și din vezicula biliară, care îndeplinește diferite funcții fiziologice importante în organism. ◊ Expr. (Fam.) A-l roade (sau a-l seca etc. pe cineva) la ficați = a) a simți o durere fizică puternică; b) (despre griji, necazuri) a necăji, a frământa, a chinui (pe cineva). A-l ustura (pe cineva) la ficați = a) a simți o durere fizică puternică; b) a produce (cuiva) un sentiment puternic de mânie, de regret, de ciudă etc. A-i îngheța (cuiva) ficații = a se înspăimânta. – Lat. ficatum (izolat din sintagma jecur ficatum „ficat de gâscă îngrășată cu smochine”).

FICAT s. m. Organ situat în partea dreaptă a abdomenului, sub diafragmă și care îndeplinește diferite funcții fiziologice, secretă fierea etc. ◊ Expr. (Familiar) A-l roade sau a seca (pe cineva ceva) la ficați = a necăji, a frămînta, a chinui (pe cineva ceva: o întîmplare, un gînd, o situație etc.). Cum mă? Da pă mine și pă toată negustorimea asta din Obor nu ne seacă la ficați orînduirea de azi? Dac-ai ști cum ne jegmănea oamenii agiei. CAMIL PETRESCU, O. II 219. O rodea la ficați călcarea poruncii tatălui lor. ISPIRESCU, L. 51. A ustura (pe cineva ceva) la ficați = a) a simți o durere puternică; b) a avea un sentiment puternic de regret, de mînie, de ciudă etc. Crezi tu, mă vericule, că nu m-a usturat la ficați și pe mine... G. M. ZAMFIRESCU, SF. M. N. II 243. A-i îngheța (cuiva) ficații = a se înspăimînta. Un glas de cucuvaie și de luare în rîs îi îngheța ficații. GALACTION. O. I 54. – Forme gramaticale: pl. (cu valoare de singular, numai în expr.) ficați.

FICÁT ~ți m. Glandă legată de tubul digestiv, situată în partea dreaptă a abdomenului, care participă la diferite funcții fiziologice din organism. /<lat. ficatum

FICAT s.m. (Mold., ȚR, Criș., Trans. S) Glandă anexă a tubului digestiv. A: (Fig.) Măcar că pînă la ficați îi atingea, într-acesta chip îi răspunseră. CANTEMIR, IST. B: Ficații lui plini de său. BIBLIA (1688). Neputința și slăbiciunea ficatului să trage din discrasia sa. MD2, 1r. ◊ Fig. Dumnezeu . . . singur ispiteaște inimile și ficații și știe toate gîndurile noastre. EV., 71. C: Stăpîneaște pieptu<l> și coastele, hicatul, stîlpul trupului. CAL. 1733, 12. Ficații lui sâ-i usuci. MISC. 1778, 23v; cf. OG, 390; MȘE, 80. Etimologie: lat. ficatum. Cf. m a i.

ficat n. organ glandulos, destinat a secreta fierea, situat în partea dreaptă a pântecelui. [Lat. FICATUM, lit. ficat de animal îngrășat cu smochine].

ficát m. (lat. ficatus. Îngrășat cu smochine; hepar ficatum, ficat de gîscă îngrășată cu smochine, d. ficus, smochină; apoĭ a rămas ficatum cu înț. de „organ al corpuluĭ”; it. fégato, fr. foie, sp. higado, pg. figado. V. epatic). Maĭ, un organ voluminos roșiatic orĭ vînăt așezat în josu peptuluĭ, la dreapta. (E o glandă care secretează glicoza și fĭerea). Pl. Măruntaĭe: un vultur sfîșia ficațiĭ luĭ Prometeŭ. Fig. Inimă, loc simțitor: vorba asta l-a pătruns pîn’la ficațĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

FICAT s. (ANAT.) (înv. și reg.) plămân, (Mold., Bucov. și Transilv.) mai.

FICAT s. (ANAT.) (înv. și reg.) plămîn, (Mold., Bucov. și Transilv.) mai.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ficát (ficáți), s. m. – Organ situat în partea dreaptă a abdomenului, cu funcții importante în organism. – Mr. h’icat, istr. ficǫt. Lat. fῑcātum (Diez, I, 174; Pușcariu 603; Candrea-Dens., 601; REW 8494; DAR; Battisti, III, 1613; Rohls, Differenzierung, 18), cf. sard. figáu, ven. figá. Se știe că toate formele romanice reprezintă în general un i tonic. Este cuvînt puțin frecvent în Basarab. și Bucov. (ALR, I, 46). Cf. G. Paris, Misc. Ascoli, Florencia, 1901, 41-63. Der. ficățel, s. m. (Banat, tobă); forma ficățel, pe care o indică DAR, bazată pe Damé, pare o eroare. – Din rom. provine sb. pikat (Candrea, Elemente, 407).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

FICÁT (lat. ficatum) s. m. (ANAT., FIZIOL.) Glandă anexă a tubului digestiv, de culoare roșie-brună, situată la mamifere și la om în partea dreaptă a abdomenului, sub diafragmă, formată din patru lobi și din colecist. Cea mai voluminoasă glandă a organismului, f. secretă bila și o varsă în intestin în timpul digestiei, intervine în metabolismul glucidelor, protidelor, lipidelor, hormonilor, vitaminelor, sintetizează și depozitează glicogenul, participând la reglarea glucozei sangvine, neutralizează toxinele endogene (uree, acid uric) și exogene, participă la mecanismele antihemoragice etc. Îmbolnăvirea f. tulbură funcțiile întregului organism; lipsa lui este incompatibilă cu viața.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a-l roade (pe cineva) la ficați expr. 1. a simți o durere fizică puternică. 2. (d. griji, necazuri) a frământa (pe cineva), a chinui (pe cineva).

a-l seca (pe cineva) la ficați expr. 1. a simți o durere fizică puternică. 2. (d. griji, necazuri) a necăji (pe cineva), a frământa (pe cineva), a chinui (pe cineva).

a-l ustura (pe cineva) la ficați expr. 1. a simți o durere fizică puternică. 2. a produce (cuiva) un sentiment puternic de mânie / de regret / de ciudă.

ficat de pasăre expr. polițist.

Intrare: ficat
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ficat
 • ficatul
 • ficatu‑
plural
 • ficați
 • ficații
genitiv-dativ singular
 • ficat
 • ficatului
plural
 • ficați
 • ficaților
vocativ singular
plural
ficate
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ficat, ficațisubstantiv masculin

 • 1. Glandă-anexă a tubului digestiv, situată în partea dreaptă a abdomenului, sub diafragmă, formată din patru lobi și din vezicula biliară, care îndeplinește diferite funcții fiziologice importante în organism. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
  sinonime: mai plămân diminutive: ficățel
  • chat_bubble familiar A-l roade (sau a-l seca etc. pe cineva) la ficați = a simți o durere fizică puternică. DEX '09 DEX '98
  • chat_bubble familiar A-l roade (sau a-l seca etc. pe cineva) la ficați = (despre griji, necazuri) a necăji, a frământa, a chinui (pe cineva). DEX '09 DLRLC
   • format_quote Cum mă? Da pă mine și pă toată negustorimea asta din Obor nu ne seacă la ficați orînduirea de azi? Dac-ai ști cum ne jegmănea oamenii agiei. CAMIL PETRESCU, O. II 219. DLRLC
   • format_quote O rodea la ficați călcarea poruncii tatălui lor. ISPIRESCU, L. 51. DLRLC
  • chat_bubble A-l ustura (pe cineva) la ficați = a simți o durere fizică puternică. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • chat_bubble A-l ustura (pe cineva) la ficați = a produce (cuiva) un sentiment puternic de mânie, de regret, de ciudă etc. DEX '09 DLRLC
   • format_quote Crezi tu, mă vericule, că nu m-a usturat la ficați și pe mine... G. M. ZAMFIRESCU, SF. M. N. II 243. DLRLC
  • chat_bubble A-i îngheța (cuiva) ficații = a se înspăimânta. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Un glas de cucuvaie și de luare în rîs îi îngheța ficații. GALACTION. O. I 54. DLRLC
etimologie:
 • limba latină ficatum (izolat din sintagma jecur ficatum „ficat de gâscă îngrășată cu smochine”). DEX '09 DEX '98 NODEX

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.