12 definiții pentru fasonare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FASONARE, fasonări, s. f. Acțiunea de a fasona; fasonat1, fasonaj. – V. fasona.

FASONARE, fasonări, s. f. Acțiunea de a fasona; fasonat1, fasonaj. – V. fasona.

fasonare sf [At: LTR / Pl: ~nări / E: fasona] 1 Realizare a formei unui obiect Si: (rar) fasonaj (1), fasonat1 (1). 2 (Fig; rar) Modelare a caracterului, a personalității etc. cuiva Si: (rar) fasonaj (2), fasonat1 (2). 3 (În exploatările forestiere; îs) ~a lemnului Succesiune de operații prin care arborii doborâți sunt prelucrați și clasați Si: (rar) fasonaj (3), fasonat1 (3). 4 (Efor) Scurtare a rădăcinilor sau a ramurilor la puieți și a coardelor de portaltoi sau de viță roditoare Si: fasonat1 (4), (rar) fasonaj (4).

FASONARE s. f. Acțiunea de a fasona. Fasonarea pieselor. ♦ (În industria lemnului) Ansamblu de operații prin care arborii doborîți se transformă în produse comerciale.

FASONARE s.f. Acțiunea de a fasona și rezultatul ei; fasonat. [< fasona].

FASONARE s. f. acțiunea de a fasona; fasonaj, fasonat. ◊ operație prin care arborii doborâți sunt curățați de crengi, cojiți, retezați și stivuiți. ◊ scurtarea, prin tăiere, a rădăcinilor și a lăstarilor puieților și butașilor de viță de vie, în vederea plantării. (< fasona)

FASONARE ~ări f. 1) v. A FASONA. 2) silv. Ansamblu de operații efectuate în vederea prelucrării arborilor doborâți. ◊ ~ area puieților reducerea rădăcinilor și a lăstarilor la puieți, înainte de plantare. /v. a fasona

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

fasonare s. f., g.-d. art. fasonării; pl. fasonări

fasonare s. f., g.-d. art. fasonării; pl. fasonări

fasonare s. f., g.-d. art. fasonării; pl. fasonări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

FASONARE s. fasonat, formare, modelare. (~ unui material.)

FASONARE s. formare, modelare. (~ unui material.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

FASONÁRE (< fasona) s. f. 1. Acțiunea de a fasona; fasonat. 2. (SILV.) Fasonarea lemnului = operații executate în exploatările forestiere, prin care arborii doborâți sunt prelucrați și clasați în sorturi de lemn pentru prelucrat și pentru foc. ♦ Scurtare a rădăcinilor sau a ramurilor materialului săditor, pomicol și viticol, pentru îmbunătățirea procesului de creștere și dezvoltare a acestuia. 3. (Ind. Alim.) Proces tehnologic de abator care constă în îndepărtarea franjurilor de carne rezultate în timpul prelucrării carcaselor. 4. (METAL.) Prelucrare prin deformare plastică (forjare, matrițare, ștanțare etc.) a unui material în vederea realizării unui obiect cu o formă determinată.

Intrare: fasonare
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • fasonare
  • fasonarea
plural
  • fasonări
  • fasonările
genitiv-dativ singular
  • fasonări
  • fasonării
plural
  • fasonări
  • fasonărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

fasonare, fasonărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a fasona; fasonat. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Fasonarea pieselor. DLRLC
    • 1.1. (În industria lemnului) Ansamblu de operații prin care arborii doborâți se transformă în produse comerciale. DLRLC MDN '00
    • 1.2. Scurtarea, prin tăiere, a rădăcinilor și a lăstarilor puieților și butașilor de viță-de-vie, în vederea plantării. MDN '00
etimologie:
  • vezi fasona DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.