16 definiții pentru fascie (însemn)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FASCIE1, fascii, s. f. 1. (La pl.) Mănunchi de nuiele de mesteacăn, legat cu o curea în jurul unei securi și purtat de lictorii care însoțeau pe unii magistrați romani. 2. Fascină. – Din lat. fascis.

fascie1 [At: DA ms / V: (înv 1) fasce / Pl: ~ii / E: lat fascis] 1 sfp (În Roma antică) Mănunchi de nuiele de mesteacăn, legat cu o curea și având la mijloc, în partea superioară, o secure, pe care îl purtau lictorii ce însoțeau pe magistrați. 2 sf Fascină. 3 (Hld) Figură orizontală având lățimea mai mică de 1/3 din lățimea scutului.

fáscie1 s.f. 1 (ist.; la pl.) Mănunchi de nuiele legat cu o curea în jurul a două securi, simbol al autorității statale, purtat în Roma antică de lictorii care îi însoțeau pe dictatori, consuli, magistrați romani etc., cu care se aplicau sancțiuni imediate (bătaia sau decapitarea). 2 Fascină. Soldații aveau pregătite fascii de nuiele să le aștearnă peste șanțuri (CA. PETR.). 3 (herald.) Figură orizontală avînd lățimea ceva mai mică decît 1/3 din lățimea scutului. • pl. -ii. g.-d. -iei. și (înv.) fásce s.f. / <lat. fascis, -is.

FASCIE1, fascii, s. f. 1. (La pl.) Mănunchi de nuiele de mesteacăn, legat cu o curea, având la mijloc, în partea superioară, o secure și purtat de lictorii care însoțeau pe unii magistrați romani. 2. Fascină. – Din lat. fascis.

FASCIE, fascii, s. f. Fascină. Soldații aveau pregătite fascii de nuiele să le aștearnă peste șanțuri. CAMIL PETRESCU, O. II 59.

FASCIE s.f. 1. (Ist.) Mănunchi de nuiele legat cu o curea în jurul unei securi, purtat în Roma antică de lictorii care însoțeau pe dictatori, consuli etc. 2. Fașină. 3. Strat de țesut conjunctiv situat sub piele sau între mușchi. 4. (Herald.) Figură orizontală avînd lățimea ceva mai puțin de 1/3 din lățimea scutului. [Gen. -iei. / < lat. fascis].

FASCIE1 s. f. 1. mănunchi de nuiele legat cu o curea în jurul unei securi, simbol al puterii, purtat în Roma antică de lictorii care însoțeau pe dictatori, consuli etc. 2. fașină. 3. (herald.) figură orizontală având lățimea ceva mai puțin de 1/3 din lățimea scutului. (< lat. fascis)

FASCIE1 ~i f. 1) mai ales la pl. (în Roma antică) Mănunchi de nuiele (de mesteacăn), legat cu o curea, avand în partea de sus o secure, purtat de lictorii care însoțeau pe unii magistrați. 2) v. FASCINĂ. [G.-D. fasciei] /<lat. fascis

*fáscie f. (lat. fascis, m.; it. fascio. V. fascist, fașă). Mănunchiu de nuĭele al lictorilor romanĭ.

fasce n. pl. legătura de nuiele a lictorilor romani.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

fascie (membrană; însemn al lictorilor) (desp. -ci-e) s. f., art. fascia (desp. -ci-a), g.-d. art. fasciei; pl. fascii, art. fasciile (desp. -ci-i-)

fascie (membrană, însemn al lictorilor) (-ci-e) s. f., art. fascia (-ci-a), g.-d. art. fasciei; pl. fascii, art. fasciile (-ci-i-)

fascie (anat., „mănunchi de nuiele”) s. f. (sil. -ci-e), art. fascia (sil. -ci-a), g.-d. art. fasciei; pl. fascii, art. fasciile (sil. -ci-i-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

FASCIE s. (IST.) fașină. (~ purtată de lictorii romani.)

FASCIE s. fașină. (~ purtată de lictorii romani.)

Intrare: fascie (însemn)
  • silabație: fas-ci-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • fascie
  • fascia
plural
  • fascii
  • fasciile
genitiv-dativ singular
  • fascii
  • fasciei
plural
  • fascii
  • fasciilor
vocativ singular
plural
fasce
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

fascie, fasciisubstantiv feminin

  • 1. (la) plural Mănunchi de nuiele de mesteacăn, legat cu o curea în jurul unei securi și purtat de lictorii care însoțeau pe unii magistrați romani. DEX '09 DN
  • 2. Fascină. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: fascină
    • format_quote Soldații aveau pregătite fascii de nuiele să le aștearnă peste șanțuri. CAMIL PETRESCU, O. II 59. DLRLC
  • 3. heraldică Figură orizontală având lățimea ceva mai puțin de 1/3 din lățimea scutului. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.