8 definiții pentru exonerare

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

EXONERARE, exonerări, s. f. (Livr.) Acțiunea de a (se) exonera și rezultatul ei; eliberare de răspundere a unei persoane care nu-și execută obligația (prevăzută de lege sau de un contract) din cauze străine de voința sa. – V. exonera.

exonerare sf [At: DER / Pl: ~rări / E: exonera] 1 Eliberare (totală sau parțială) de o datorie, de o obligație, de o sarcină Si: exonerație (1). 2 (Pex) Eliberare de răspundere a unei persoane care nu-și execută obligația din cauze străine de voința sa Si: exonerație (2). 3 (Pex) Eliberare de răspundere printr-o dispoziție legală sau printr-o clauză contractuală Si: exonerație (3).

EXONERARE, exonerări, s. f. (Rar) Acțiunea de a exonera și rezultatul ei; eliberare de răspundere a unei persoane care nu-și execută obligația din cauze străine de voința sa. – V. exonera.

EXONERARE s.f. Acțiunea de a (se) exonera și rezultatul ei; eliberare, achitare de o datorie, de o sarcină etc.; exonerație. [< exonera].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

exonerare s. f., g.-d. art. exonerării; pl. exonerări

exonerare s. f., g.-d. art. exonerării; pl. exonerări

exonerare s. f., g.-d. art. exonerării; pl. exonerări

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

EXONERÁRE (dup fr. exonération) s. f. (Dr.) Eliberare de răspundere a unei persoane care nu-și execută obligația (prevăzută de lege sau de un contract) din cauze străine culpei sale (forț majoră, culpa creditorului sau victimei și fapta unui terț pentru care debitorul nu răspunde). ◊ Clauze de e. (sau de nerăspundere) = clauze cuprinse într-un contract (cu excepția unor contracte în care sunt interzise) în temeiul cărora se obține o anume limitare a răspunderii debitorului pentru neexecutare.

Intrare: exonerare
exonerare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • exonerare
  • exonerarea
plural
  • exonerări
  • exonerările
genitiv-dativ singular
  • exonerări
  • exonerării
plural
  • exonerări
  • exonerărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

exonerare, exonerărisubstantiv feminin

  • 1. livresc Acțiunea de a (se) exonera și rezultatul ei; eliberare de răspundere a unei persoane care nu-și execută obligația (prevăzută de lege sau de un contract) din cauze străine de voința sa. DEX '09 DN
etimologie:
  • vezi exonera DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.