20 de definiții pentru euharistie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

EUHARISTIE, euharistii, s. f. (Bis.) Taină și act de venerație în cele mai multe Biserici creștine, constând în împărtășirea cu pâine și vin a credincioșilor; cuminecătură, împărtășanie, grijanie. [Pr.: e-u-] – Din fr. eucharistie, lat. eucharistia.

euharistie [At: (cca 1680) GCR I, 345/9 / V: euca~ (S și: eucha~), evha~, eha~ / P: e-u-ha-ri-sti-e / Pl: ~ii / E: lat eucharistia, ngr εὐχαριστία] 1 A treia dintre cele șapte taine ale bisericii creștine, constând în gustarea pâinii și a vinului sfințite, simbolizând trupul și sângele lui Hristos. 2 (Ccr) Pâinea și vinul sfințite folosite la euharistie (1) Si: cuminecătură, împărtășanie, grijanie. 3 (Iuz) Recunoștință. corectat(ă)

EUHARISTIE, euharistii, s. f. Cuminecătură, împărtășanie, grijanie. [Pr.: e-u-] – Din fr. eucharistie, lat. eucharistia.

EUHARISTIE, euharistii, s. f. Cuminecătură, împărtășanie. Am dormit un ceas de somn necunoscut celor vii... cum nu voi mai dormi decît după ultima euharistie. GALACTION, O. I 42. – Pronunțat: e-u-. - Variantă: eucaristie s. f.

EUHARISTIE s.f. Împărtășanie, cuminecătură (la catolici). [Gen. -iei, var. eucaristie s.f. / cf. fr. eucharistie, gr. eucharistia < eu – bine, charis – har, grație].

EUHARISTIE s. f. împărtășanie, cuminecătură. (< fr. eucharistie, gr. eujharistia)

*eŭharistíe f. (vgr. euharistía, d. eû, bine, și háris, grație. V. har). La catolicĭ, împărtășania (pînea și vinu).

eucaristie f. cuminecătură (la Catolici).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

euharistie (desp. e-u-) s. f., art. euharistia, g.-d. art. euharistiei; pl. euharistii, art. euharistiile (desp. -ti-i-)

euharistie (e-u-) s. f., art. euharistia, g.-d. art. euharistiei; pl. euharistii, art. euharistiile

euharistie s. f. (sil. e-u-), art. euharistia, g.-d. art. euharistiei; pl. euharistii, art. euharistiile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

EUHARISTIE s. v. împărtășanie.

EUHARISTIE s. (BIS.) cuminecare, cuminecătură, împărtășanie, împărtășire, împărtășit, (la catolici) sacrament, (înv. și pop.) grijanie, grijire, pricestanie. (Taina ~.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

euharistie, euharistii s. f. Cuminecătură, împărtășanie, grijanie. ♦ Taina instituită de Iisus Hristos însuși, prin rugăciunea de mulțumire și prin binecuvântarea pâinii și a vinului din pahar la Cina cea de taină, ultima Sa masă cu apostolii. Bis. actualizează în mod sacramental opera lui Hristos de răscumpărare, concentrată în jertfa Sa și învierea Sa; este taina împărtășirii cu trupul și sângele lui Hristos, prin prefacerea darurilor de pâine și de vin în acestea cu puterea Duhului Sfânt, invocată de episcop sau de preot în timpul Liturghiei. – Din fr. eucharistie, gr. euharistia.

EUHARISTÍE (< fr., gr.) s. f. (REL.) Taină și act de venerație în cele mai multe biserici creștine, constând în împărtășirea cu pâine și vin a credincioșilor. E. a fost instituită de însuși Iisus Hristos la Cina cea de Taină când, mulțumind lui Dumnezeu-Tatăl, a identificat pâinea pe care a frânt-o și vinul pe care l-a turnat în pahar cu trupul și sângele său, anticipând jertfa de pe cruce. E. se săvârșește exclusiv în cadrul Sfintei Liturghii, punctul culminant fiind prefacerea pâinii și vinului în trupul și sângele lui Hristos prin puterea Duhului Sfânt invocată de episcop sau preot. Această prefacere este explicată, în Biserica catolică, prin doctrina transsubstanțierii. Spre deosebire de ortodocși și catolici, protestanții admit numai prezența spirituală a lui Hristos în e.

Intrare: euharistie
euharistie substantiv feminin
  • silabație: e-u- info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • euharistie
  • euharistia
plural
  • euharistii
  • euharistiile
genitiv-dativ singular
  • euharistii
  • euharistiei
plural
  • euharistii
  • euharistiilor
vocativ singular
plural
eharistie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
eucaristie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • eucaristie
  • eucaristia
plural
  • eucaristii
  • eucaristiile
genitiv-dativ singular
  • eucaristii
  • eucaristiei
plural
  • eucaristii
  • eucaristiilor
vocativ singular
plural
evharistie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

euharistie, euharistiisubstantiv feminin

  • 1. (termen) bisericesc Taină și act de venerație în cele mai multe Biserici creștine, constând în împărtășirea cu pâine și vin a credincioșilor. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Am dormit un ceas de somn necunoscut celor vii... cum nu voi mai dormi decît după ultima euharistie. GALACTION, O. I 42. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.