9 definiții pentru erg (u.m.)

ERG1, ergi, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură tolerată pentru energie, lucru mecanic și căldură, egală cu lucrul mecanic efectuat de o forță de o dină când acesta își deplasează punctul de aplicație cu un cm. – Din fr. erg.

ERG1, ergi, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură a energiei, egală cu lucrul mecanic efectuat de o forță de o dină care își deplasează punctul de aplicație cu un centimetru. – Din fr. erg.

ERG s. m. (Fiz.) Unitate de lucru mecanic egală cu lucrul mecanic efectuat de forța de o dină cînd punctul ei material de aplicație se deplasează cu un centimetru pe direcția ei.

erg1 (unitate de măsură) s. m., pl. ergi

erg2 (deșert de nisip) s. n., pl. érguri

erg (unitate de măsură) s. m., pl. ergi

ERG s.m. (Fiz.) Unitate de măsură a energiei, a lucrului mecanic și a cantității de căldură, egală cu lucrul mecanic efectuat de forța de o dină care își deplasează punctul de aplicație cu 1 cm în direcția ei. [< fr. erg, cf. gr. ergon – lucru].

ERG1 s. m. unitate de măsură pentru energie, lucru mecanic și căldură egală cu lucrul mecanic efectuat de o forță de o dină care își deplasează punctul de aplicație cu 1 cm. (< fr. erg, gr. ergon)

ERG ~gi m. fiz. Unitate de măsură a energiei, egală cu lucrul mecanic dezvoltat cu o forță de o dină, când aceasta își deplasează punctul de aplicație pe distanța de un centimetru. /<fr. erg

Intrare: erg (u.m.)
erg (u.m.) substantiv masculin
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular erg ergul
plural ergi ergii
genitiv-dativ singular erg ergului
plural ergi ergilor
vocativ singular
plural