10 definiții pentru erg (u.m.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ERG1, ergi, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură tolerată pentru energie, lucru mecanic și căldură, egală cu lucrul mecanic efectuat de o forță de o dină când acesta își deplasează punctul de aplicație cu un cm. – Din fr. erg.

erg1 sm [At: PONI, F. 159 / Pl: ergi / E: fr erg] (Fiz) Unitate de măsură a lucrului mecanic și a energiei, egală cu lucrul mecanic efectuat de o forță de o dină când aceasta își deplasează punctul de aplicație cu un centimetru pe direcția și în sensul ei.

ERG1, ergi, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură a energiei, egală cu lucrul mecanic efectuat de o forță de o dină care își deplasează punctul de aplicație cu un centimetru. – Din fr. erg.

ERG s. m. (Fiz.) Unitate de lucru mecanic egală cu lucrul mecanic efectuat de forța de o dină cînd punctul ei material de aplicație se deplasează cu un centimetru pe direcția ei.

ERG s.m. (Fiz.) Unitate de măsură a energiei, a lucrului mecanic și a cantității de căldură, egală cu lucrul mecanic efectuat de forța de o dină care își deplasează punctul de aplicație cu 1 cm în direcția ei. [< fr. erg, cf. gr. ergon – lucru].

ERG1 s. m. unitate de măsură pentru energie, lucru mecanic și căldură egală cu lucrul mecanic efectuat de o forță de o dină care își deplasează punctul de aplicație cu 1 cm. (< fr. erg, gr. ergon)

ERG ~gi m. fiz. Unitate de măsură a energiei, egală cu lucrul mecanic dezvoltat cu o forță de o dină, când aceasta își deplasează punctul de aplicație pe distanța de un centimetru. /<fr. erg

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

erg2 (unitate de măsură) s. m., pl. ergi; simb. erg (2 erg)

erg1 (unitate de măsură) s. m., pl. ergi

erg (unitate de măsură) s. m., pl. ergi

Intrare: erg (u.m.)
erg1 (pl. -i) substantiv masculin
substantiv masculin (M14)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • erg
  • ergul
  • ergu‑
plural
  • ergi
  • ergii
genitiv-dativ singular
  • erg
  • ergului
plural
  • ergi
  • ergilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

erg, ergisubstantiv masculin

  • 1. fizică Unitate de măsură tolerată pentru energie, lucru mecanic și căldură, egală cu lucrul mecanic efectuat de o forță de o dină când acesta își deplasează punctul de aplicație cu un cm. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.