10 definiții pentru episcop (aparat)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

EPISCOP2, episcoape, s. n. Aparat care servește la proiecția figurilor de pe cărți, de pe fotografii sau de pe alte obiecte netransparente. ♦ Dispozitiv optic folosit la tancuri, care permite cercetarea câmpului prin ferestrele de observare. – Din germ. Episkop.

EPISCOP2, episcoape, s. n. Aparat care servește la proiecția figurilor de pe cărți, de pe fotografii sau de pe alte obiecte netransparente. ♦ Dispozitiv optic folosit la tancuri, care permite cercetarea câmpului prin ferestrele de observare. – Din germ. Episkop.

episcop2 sn [At: MDT / Pl: ~oape / E: fr épiscope, ger Episkop] 1 Aparat care servește la proiectarea pe un ecran, în lumină reflectată, a unei figuri iluminate convenabil Si: epidiascop. 2 (Spc) Dispozitiv optic folosit la tancuri, care permite cercetarea câmpului prin ferestrele de observare.

EPISCOP2, episcoape, s. n. Aparat care servește la proiectarea pe un ecran, în lumină reflectată, a unei figuri iluminate convenabil.

EPISCOP s.n. Aparat de proiecție a obiectelor opace prin reflexie. ♦ (Mil.) Dispozitiv optic folosit la tancuri, care permite cercetarea cîmpului prin ferestrele de observare. [< germ. Episkop, fr. épiscope, cf. gr. epi – deasupra, skopein – a privi].

EPISCOP s. n. 1. aparat de proiecție prin reflexie a obiectelor opace. 2. (mil.) dispozitiv optic cu oglinzi, la tancuri, care permite cercetarea câmpului prin ferestrele de observare. (< germ. Episkop, fr. épiscope)

EPISCOP ~oape n. 1) Aparat optic pentru proiectarea pe un ecran a obiectelor opace. 2) Dispozitiv optic folosit la tancuri pentru a face observări în câmpul de luptă. [Sil. e-pi-scop] /<germ. Episkop

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

episcop1 (aparat) (desp. -pis-cop/-pi-scop) s. n., pl. episcoape

!episcop2 (aparat) (-pis-cop/-pi-scop) s. n., pl. episcoape

episcop (aparat) s. n. (sil. mf. -scop), pl. episcoape

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

EPISCÓP2 (< fr. {i}; {s} gr. episkopeo „a examina”) s. n. Aparat care servește la proiectarea figurilor de pe cărți, de pe fotografii sau de pe alte obiecte netransparente.

Intrare: episcop (aparat)
episcop2 (pl. -e) substantiv neutru
  • silabație: e-pis-cop, e-pi-scop info
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • episcop
  • episcopul
  • episcopu‑
plural
  • episcoape
  • episcoapele
genitiv-dativ singular
  • episcop
  • episcopului
plural
  • episcoape
  • episcoapelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

episcop, episcoapesubstantiv neutru

  • 1. Aparat care servește la proiecția figurilor de pe cărți, de pe fotografii sau de pe alte obiecte netransparente. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Dispozitiv optic folosit la tancuri, care permite cercetarea câmpului prin ferestrele de observare. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.