12 definiții pentru egocentrism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

EGOCENTRISM s. n. Atitudine a celui care privește totul prin prisma intereselor și a sentimentelor personale; tendință de a face din sine „centrul universului”; egotism. – Din fr. égocentrisme.

egocentrism sn [At: GHEREA, ST. CR. III, 89 / Pl: (rar) ~e / E: fr égocentrisme] 1 Tendință de a raporta totul la sine însuși, de a privi totul prin prisma intereselor și a sentimentelor personale Si: (rar) personalism, egotism (2). 2 Concepție filozofică și etică ce considera individul „eul” ca centru al întregii lumi.

EGOCENTRISM s. n. (Livr.) Atitudine a celui care privește totul prin prisma intereselor și a sentimentelor personale, tendință de a face din sine „centrul universului”; egotism. – Din fr. égocentrisme.

EGOCENTRISM s. n. Atitudine a celui care privește totul prin prisma intereselor și sentimentelor personale.

EGOCENTRISM s.n. Atitudinea de a privi totul prin prisma intereselor și a sentimentelor personale, acordînd o importanță exagerată propriei individualități; egotism. [< fr. égocentrisme, cf. lat. ego – eu, centrum – centru].

EGOCENTRISM s. n. mod de a privi totul prin prisma intereselor și sentimentelor personale, acordând o importanță exagerată propriei individualități; egotism. ◊ (p. ext.) concepție etico-filozofică care consideră individul ca centru al universului. (< fr. égocentrisme)

EGOCENTRISM n. 1) Atitudine care pune interesele și sentimentele personale mai presus de toate. 2) Concepție filozofică și etică care consideră individualul, „eul” ca centru al întregii lumi. [Sil. -cen-trism] /<fr. égocentrisme

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

EGOCENTRISM s. egolatrie, egotism. (~ul unui om.)

EGOCENTRISM s. egolatrie, egotism. (~ unui om.)

Intrare: egocentrism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • egocentrism
  • egocentrismul
  • egocentrismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • egocentrism
  • egocentrismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

egocentrismsubstantiv neutru

  • 1. Atitudine a celui care privește totul prin prisma intereselor și a sentimentelor personale; tendință de a face din sine „centrul universului”. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.