10 definiții pentru dughie

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DUGHIE, dughii, s. f. Plantă erbacee din familia gramineelor, cu frunze alungite și ascuțite la vârf, cu flori dispuse în spice, cultivată ca plantă de nutreț; părâng (Setaria italica).Et. nec.

DUGHIE, dughii, s. f. Plantă erbacee din familia gramineelor, cu frunze alungite și ascuțite la vârf, cu flori dispuse în spice, cultivată ca plantă de nutreț; părâng (Setaria italica).Et. nec.

dughie sf [At: PANȚU, PL.2 / Pl: ~ii / E: nct] 1 Plantă erbacee din familia gramineelor, cu frunze alungite și ascuțite la vârf, cu flori dispuse în spice, cultivată ca plantă de nutreț Si: nărâng (Setaria italica). 2 (Bot; reg) Mohor (Setaria glauca). 3 (Reg) Fân artificial obținut prin cultura meiului păsăresc.

DUGHIE, dughii, s. f. Plantă erbacee din familia gramineelor, cu frunze late, cu flori dispuse în formă de spic și cu semințe mărunte ca meiul, cultivată pentru nutreț ( Setaria italica); păring. Miroase-n casă a dughii trecute. DRAGOMIR, S. 22.

DUGHIE ~i f. Plantă erbacee din familia gramineelor, cu frunze late și cu semințe ca ale meiului, cultivată pentru nutreț. [Sil. -ghi-e] /Orig. nec.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

dughie (reg.) s. f., art. dughia, g.-d. art. dughiei; pl. dughii, art. dughiile (desp. -ghi-i-)

dughie s. f., art. dughia, g.-d. art. dughiei; pl. dughii, art. dughiile

dughie s. f., art. dughia, g.-d. art. dughiei, pl. dughii, art. dughiile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DUGHIE s. (BOT.) 1. (Setaria italica) (reg.) mohor, părâng. 2. (Setaria verticillata) mohor, mei-păsăresc, (reg.) bursoacă.

DUGHIE s. (BOT.) 1. (Setaria italica) (reg.) mohor, părîng. 2. (Setaria verticillata) mohor, mei-păsăresc, (reg.) bursoacă.

Intrare: dughie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dughie
  • dughia
plural
  • dughii
  • dughiile
genitiv-dativ singular
  • dughii
  • dughiei
plural
  • dughii
  • dughiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

dughie, dughiisubstantiv feminin

  • 1. Plantă erbacee din familia gramineelor, cu frunze alungite și ascuțite la vârf, cu flori dispuse în spice, cultivată ca plantă de nutreț (Setaria italica). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: părâng
    • format_quote Miroase-n casă a dughii trecute. DRAGOMIR, S. 22. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.