13 definiții pentru dublură

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DUBLURĂ, dubluri, s. f. 1. Actor, cântăreț etc. care înlocuiește într-un spectacol pe titularul rolului. ♦ Figurant care înlocuiește un actor de film în scenele periculoase, la unele repetiții, când se reglează lumina pentru filmare etc. 2. Țesătură (subțire), vatelină, vată, blană etc. care servește la căptușirea unui obiect de îmbrăcăminte. – Din fr. doublure.

dublu sf [At: DEX / V: dupl~ / Pl: ~ri / E: fr doublure] 1 Actor (1), cântăreț etc. care înlocuiește, într-un spectacol, pe titularul rolului. 2 Persoană care înlocuiește un actor (1) de film în scenele periculoase, la unele repetiții, când se reglează lumina pentru filmare etc. 3 Materiale textile (mătase sau stofă fină, vatelină, blană etc.) care servesc la căptușirea unui obiect de îmbrăcăminte.

DUBLURĂ, dubluri, s. f. 1. Actor, cântăreț etc. care înlocuiește într-un spectacol pe titularul rolului. ♦ Persoană care înlocuiește un actor de film în scenele periculoase, la unele repetiții, când se reglează lumina pentru filmare etc. 2. Țesătură (subțire), vatelină, vată, blană etc. care servește la căptușirea unui obiect de îmbrăcăminte. – Din fr. doublure.

DUBLURĂ, dubluri, s. f. 1. Al doilea interpret al unui rol într-o piesă de teatru. În punerea în scenă a piesei «Oameni de azi», Teatrul Municipal a avut o frumoasă realizare, folosind în mod just dublurile. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2597. 2. (Franțuzism) Căptușeală. O haină cu dublură impermeabilă.

DUBLU s.f. 1. (Al doilea) interpret al unui rol într-o piesă de teatru sau într-un film, care înlocuiește în anumite ocazii pe deținătorul principal al rolului. 2. Căptușeală de haine etc. [< fr. doublure].

DUBLU s. f. 1. (al doilea) interpret al unui rol într-o piesă de teatru, într-un film, care înlocuiește în anumite ocazii pe titularul rolului. ◊ obiect la fel cu altul. 2. căptușeală de haine etc. ◊ (mar.) bucată de pânză ce dublează o tendă sau o velă. 3. tablă suplimentară sudată peste bordajul unei nave, pentru a-l întări în punctele mai solicitate. (< fr. doublure)

DUBLURĂ ~i f. 1) Actor care înlocuiește interpretul titular al rolului într-o piesă de teatru. 2) Persoană care înlocuiește actorul de film în scenele periculoase; cascador. 3) Căptușeală la o haină. /<fr. dublure

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

dublu (desp. du-blu-) s. f., g.-d. art. dublurii; pl. dubluri

dublu (du-blu-) s. f., g.-d. art. dublurii; pl. dubluri

dublu s. f. (sil. -blu-), g.-d. art. dublurii; pl. dubluri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DUBLU s. căptușeală. (~ la o haină.)

DUBLU s. căptușeală. (~ la o haină.)

Intrare: dublură
  • silabație: du-blu-ră info
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dublu
  • dublura
plural
  • dubluri
  • dublurile
genitiv-dativ singular
  • dubluri
  • dublurii
plural
  • dubluri
  • dublurilor
vocativ singular
plural
duplură
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

dublu, dublurisubstantiv feminin

  • 1. Actor, cântăreț etc. care înlocuiește într-un spectacol pe titularul rolului. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote În punerea în scenă a piesei «Oameni de azi», Teatrul Municipal a avut o frumoasă realizare, folosind în mod just dublurile. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2597. DLRLC
    • 1.1. Figurant care înlocuiește un actor de film în scenele periculoase, la unele repetiții, când se reglează lumina pentru filmare etc. DEX '09
      sinonime: cascador
    • 1.2. Obiect la fel cu altul. MDN '00
  • 2. Țesătură (subțire), vatelină, vată, blană etc. care servește la căptușirea unui obiect de îmbrăcăminte. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: căptușeală
    • format_quote O haină cu dublură impermeabilă. DLRLC
    • 2.1. marină Bucată de pânză ce dublează o tendă sau o velă. MDN '00
  • 3. Tablă suplimentară sudată peste bordajul unei nave, pentru a-l întări în punctele mai solicitate. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.