12 definiții pentru digitalină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DIGITALI s. f. Substanță extrasă din frunzele digitalei și întrebuințată ca întăritor cardiovascular, ca diuretic etc. – Din fr. digitaline.

DIGITALI s. f. Substanță extrasă din frunzele digitalei și întrebuințată ca întăritor cardiovascular, ca diuretic etc. – Din fr. digitaline.

digitali sf [At: BARCIANU / Pl: ~ne / E: fr digitaline] Substanță extrasă din frunzele plantei degețelul-roșu, utilizată în tratamentul bolilor cardiovasculare și ca diuretic Si: digitoxină.

DIGITALI s. f. Medicament extras din frunzele și din semințele digitalei; se întrebuințează în combaterea bolilor de inimă și ca diuretic.

DIGITALI s.f. Principiu activ extras din frunzele de digitală, care este întrebuințat mai ales în tratamentul unor boli de inimă și ca diuretic. [< fr. digitaline].

DIGITALI s. f. principiu activ extras din frunzele de digitală1 (II, 2), tonic cardiovascular și diuretic. (< fr. digitaline)

DIGITALI f. Substanță extrasă din frunzele digitalei și folosită mai ales la tratarea bolilor de inimă. /<fr. digitaline

digitalină f. produs chimic extras din digitală.

* digitalínă f., pl. e (d. digitală). Chim. Un principiŭ activ scos din digitala purpurie. (E un violent venin care se întrebuințează în med. ca diuretic și potolitor al bătăĭlor inimiĭ).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

digitali s. f., g.-d. art. digitalinei

digitali s. f., g.-d. art. digitalinei

digitali s. f., g.-d. art. digitalinei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DIGITALI s. (FARM.) digitală.

Intrare: digitalină
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • digitali
  • digitalina
plural
genitiv-dativ singular
  • digitaline
  • digitalinei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

digitalisubstantiv feminin

  • 1. Substanță extrasă din frunzele digitalei și întrebuințată ca întăritor cardiovascular, ca diuretic etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: digitală
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.