16 definiții pentru di (interj.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DI interj. (Adesea cu „i” prelungit) Cuvânt cu care se îndeamnă la mers animalele de tracțiune, mai ales caii. [Var.: die interj.] – Onomatopee.

DI interj. (Adesea cu „i” prelungit) Cuvânt cu care se îndeamnă la mers animalele de tracțiune, mai ales caii. [Var.: die interj.] – Onomatopee.

di1 i [At: STANCU, M. I, 36 / V: de, ~e / E: fo] Cuvânt cu care se îndeamnă la mers animalele de tracțiune, mai ales caii.

DI interj. (Pronunțat cu i prelungit) Strigăt cu care se îndeamnă caii sau (mai rar) boii. Di! caii mei, Nu vă lăsați, Zburați ca zmei Înaripați. BENIUC, V. 13. (Scris și dii) Dii, boală... Boii măresc pasul. STANCU, D. 188. – Scris și: dii. – Variantă: die (PREDA, Î. 132) interj.

DI interj. (se folosește pentru a îndemna caii la mers). /Onomat.

DIE interj. v. di.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DI interj. hi!, (reg.) țu! (~!, murgule!)

DI interj. hi!, (reg.) țu! (~! murgule!)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

di interj. – Servește la a îndemna caii. Creație expresivă, cf. hi. Pare identică, în ce privește intenția și mijloacele expresive, cu diha, interj., cu care țiganii îndeamnă ursul dresat, cînd vor să-l facă să danseze (după Tiktin și Candrea, această ultimă interj. ar fi abreviere de la dihanie „animal”).

di! Interjecția cu care se mînă boii este di!, pronunțat cu i prelungit, cum arată DLRM; există și variantele die, de. În general e lăsat fără etimologie, singur Ciorănescu trimite, ca la o paralelă, la hi. Într-un caz ca acesta, coincidența cu altă limbă nu este o dovadă absolută a originii comune, dar tot trebuie ținută în seamă. în PCБKE cuvîntul nu e inserat; l-am întîlnit în revista bulgară Slavjane (nr. 9, sept. 1973, an. XXIX) sub o caricatură: дuŭ, волз, дuuŭ! БEP îl ia în considerație și îl declară „neclar” în ce privește originea. Pare totuși limpede că e o interjecție cu caracter onomatopeic, și desigur una din cele două limbi a împrumutat-o de la cealaltă.

Intrare: di (interj.)
di1 (interj.) interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
  • di
interjecție (I10)
  • dii
die1 (interj.) interjecție
interjecție (I10)
  • die
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

diinterjecție

  • 1. (Adesea cu „i” prelungit) Cuvânt cu care se îndeamnă la mers animalele de tracțiune, mai ales caii. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: hi țu
    • format_quote Di! caii mei, Nu vă lăsați, Zburați ca zmei Înaripați. BENIUC, V. 13. DLRLC
    • format_quote Dii, boală... Boii măresc pasul. STANCU, D. 188. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.