11 definiții pentru deshidratare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DESHIDRATARE, deshidratări, s. f. Acțiunea de a (se) deshidrata și rezultatul ei; eliminare totală sau parțială a apei pe care o conține un corp în mod normal. ♦ (Med.) Pierdere anormală a apei din țesuturile organice prin transpirație, vomă repetată sau diaree. – V. deshidrata.

deshidratare sf [At: ENC. AGR. I, 45 / Pl: ~tări / E: deshidrata] 1 Eliminare totală sau parțială a apei pe care o conține un corp în mod normal Si: deshidratat1 (1), deshidratație (1). 2 (Spc) Proces de eliminare a apei de constituție dintr-o substanță chimică Si: deshidratat1 (2), deshidratație (2). 3 (Med) Pierdere anormală a apei din țesuturile organice (prin transpirație, vomă repetată, diaree) Si: deshidratat1 (3), deshidratație (3).

DESHIDRATARE, deshidratări, s. f. Acțiunea de a (se) deshidrata și rezultatul ei; eliminare totală sau parțială a apei pe care o conține un corp în mod normal. ♦ (Med.) Pierdere anormală a apei din țesuturile organice prin transpirație, prin vomă repetată sau prin scaune diareice. – V. deshidrata.

DESHIDRATARE, deshidratări, s. f. Acțiunea de a deshidrata; eliminarea (totală sau parțială) a apei pe care o conține un corp în mod normal; pierderea apei de către un corp.

DESHIDRATARE s.f. Acțiunea de a (se) deshidrata și rezultatul ei; eliminare a apei dintr-un material sau din moleculele unei substanțe. ♦ (Med.) Pierdere anormală a apei din țesuturile organice prin transpirație, prin vărsături repetate sau scaune diareice. [< deshidrata].

DESHIDRATARE s. f. 1. eliminare a apei dintr-un material sau din moleculele unei substanțe. 2. pierdere anormală a apei din țesuturile organice prin transpirație, vărsături repetate sau scaune diareice. (< deshidrata)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

deshidratare (desp. -hi-dra-) s. f., g.-d. art. deshidratării; pl. deshidratări

deshidratare (-hi-dra-) s. f., g.-d. art. deshidratării; pl. deshidratări

deshidratare s. f. (sil. -dra-), g.-d. art. deshidratării; pl. deshidratări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DESHIDRATARE s. uscare, uscat. (~ legumelor.)

DESHIDRATARE s. uscare, uscat. (~ legumelor.)

Intrare: deshidratare
deshidratare substantiv feminin
 • silabație: des-hi-dra- info
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • deshidratare
 • deshidratarea
plural
 • deshidratări
 • deshidratările
genitiv-dativ singular
 • deshidratări
 • deshidratării
plural
 • deshidratări
 • deshidratărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

deshidratare, deshidratărisubstantiv feminin

 • 1. Acțiunea de a (se) deshidrata și rezultatul ei; eliminare totală sau parțială a apei pe care o conține un corp în mod normal. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.1. medicină Pierdere anormală a apei din țesuturile organice prin transpirație, vomă repetată sau diaree. DEX '09 DN
etimologie:
 • vezi deshidrata DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.