8 definiții pentru crop (în exp.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CROP s. n. (Reg.; despre lichide, în expr.) A da în crop = a începe să se încălzească, a se încropi; a da în fiert. – Din uncrop.

CROP s. n. (Reg.; despre lichide, în expr.) A da în crop = a începe să se încălzească, a se încropi; a da în fiert. – Din uncrop.

crop n. a da în crop, a se încălzi (de apa pe foc). [V. uncrop].

crop n., pl. inuz. urĭ (vsl. kropŭ, de unde și rus. dial. okróp, apă clocotită. V. uncrop, în- și o-cropesc). Rar. A da în crop, a da în fert, a da în undă, a începe să clocotească. – Și crob (Tut.).

UNCRÓP, uncropuri, s. n. (Regional) 1. (În expr. și în forma crop) Apă care dă în clocot, apă clocotită. Dacă mai vii, te opăresc cu uncrop. CAMILAR, N. II 138. Imensa căldare își fierbea lichidul în clocote, clăbuci ca deasupra unui uncrop forfoteau ridicîndu-se. ANGHEL, PR. 72. Atunci vine și împăratul cu o mulțime de oameni, cu cazmale ascuțite și cu cazane pline cu uncrop. CREANGĂ, P. 256. Cașul se taie felii subțiri și aceste se pun să se moaie în uncrop. I. IONESCU, D. 403. ◊ Expr. A da în crop = a da în clocot, v. clocot. Spînul... pune apa să dea în crop, după aceea se apucă de turtă. ISPIRESCU, la TDRG. 2. Băutură (alcoolică) fierbinte, oferită nuntașilor a doua zi după cununie; ospățul și datinile obișnuite în această zi. Uncropul urmează totdeauna a doua zi după masă-mare. MARIAN, NU. 695. În ziua de uncrop, Chirică zice lui Ipate... CREANGĂ, P. 170. La masa de la uncrop, vornicelul face închinare de pahare mai cu multe glume. TEODORESCU, P. P. 169. Că la noi sînt cununii... Și sărim în hop și trop Că e ziua de uncrop. ALECSANDRI, P. P. 384. ◊ Expr. A ieși cu uncropul, se spune cînd oaspeții părăsesc petrecerea, însoțiți de gazde, cu sticlele pline în mînă. A doua zi la mire acasă fac masa cea mare, la care șed gospodarii... La sfîrșit, cînd ies cu uncropul, se duc parte din gospodari la crîșmă. ȘEZ. IX 78. ♦ Cîntec obișnuit la petrecerea care urmează după cununie. Sîmbătă-l logodea, Duminecă-l și nuntea, Luni uncropul că-i cînta. TEODORESCU, P. P. 616. – Variante: oncróp (SEVASTOS, N. 316), crop s. n.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

crop, s.n. – (reg.) Apă fierbinte, clocotindă: „Păstăile le-o opărit într-un crop de apă” (Faiciuc, 1998). – Din uncrop „apă clocotită” (< sl. ukropŭ) (DEX, MDA).

crop, s.n. – Apă fierbinte, clocotindă: „Păstăile le-o opărit într-un crop de apă” (Faiciuc 1998). – Din uncrop „apă clocotită” (< sl. ukropŭ).

Intrare: crop (în exp.)
substantiv neutru (N29)
În expresie.
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • crop
 • cropul
 • cropu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • crop
 • cropului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

crop (în exp.)

 • 1. regional expresie (Despre lichide) A da în crop = a începe să se încălzească, a se încropi; a da în fiert.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: încropi attach_file un exemplu
  exemple
  • Spînul... pune apa să dea în crop, după aceea se apucă de turtă. ISPIRESCU, la TDRG.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • uncrop
  surse: DEX '09 DEX '98