16 definiții pentru crescendo (adv.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CRESCENDO adv., (2) crescendouri, s. n. 1. Adv. (Indică modul de executare a unei lucrări muzicale) Crescând, sporind progresiv în intensitate. 2. S. n. Creștere progresivă a intensității sunetelor produse de voce sau de instrumente muzicale. – Cuv. it.

crescendo [At: C. PETRESCU, Î. II, 153 / E: it crescendo] (Muz) 1 av (D. execuție) Sporind progresiv în intensitate. 2-3 sn Creștere progresivă a intensității sunetelor produse de voce sau de instrumente muzicale.

CRESCENDO adv. (Indică modul de executare a unei bucăți muzicale) Crescând, sporind progresiv în intensitate. ♦ (Substantivat, n.) Creștere progresivă a intensității sunetelor produse de voce sau de instrumente muzicale. – Cuv. it.

CRESCENDO adv. (Indicație pentru executarea unui fragment muzical) Crescînd, sporind progresiv în intensitate. (Fig.) Iar începi? repetă Mogrea crescendo. PETRESCU, Î. II 153. ♦ (Substantivat) Creștere progresivă a intensității sunetelor produse de voce sau de- instrumente muzicale. Un crescendo viguros.

CRESCENDO adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Crescînd în intensitate; din ce în ce mai tare. // s.n. Creștere progresivă a intensității unui sunet. [< it., fr. crescendo].

CRESCENDO I. adv. (muz.) crescând treptat în intensitate. II. s. n. creștere progresivă a intensității sunetelor; parte a unei compoziții muzicale care se cântă în acest tempo. (< it. crescendo)

CRESCENDO2 adv. muz. Din ce în ce mai tare. /Cuv. it.

crescendo n. Muz. creștere progresivă a sonurilor: un admirabil crescendo. ║ adv. crescând, sporind: a merge crescendo.

*crescéndo adv. Muz. Cuv. it. care înseamnă „crescînd, întărind”, adică „maĭ tare”. (Se pron. creșendo).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

crescendo1 (it.) adv.; abr. cresc., simb. <

!crescendo1 adv.; (muz.) abr. cresc.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CRESCENDO adv. (MUZ.) crescând.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

crescendo (cuv. it. [creʃendo] „crescând”), indicație de nuanță prin care se cere o creștere gradată a intensității (2) sunetelor. Vocile (1), instr. cu coarde și arcuș și cele de suflat pot realiza c. pe același sunet. Utilizat rar în muzica sec. 17, c. devine, prin școala de la Mannheim* și prin N. Jomelli, unul din importantele mijloace de sporire a expresiei muzicale. C. pe durate lungi este caracteristic în muzica lui Rossini și excelează în Bolero-ul de Ravel. Abrev.: cresc.; ant.: decrescendo.

Intrare: crescendo (adv.)
crescendo2 (adv.) adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • crescendo
  • crescend‑
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

crescendoadverb

  • 1. (Indică modul de executare a unei lucrări muzicale) Crescând, sporind progresiv în intensitate. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: crescând antonime: decrescendo
    • format_quote figurat Iar începi? repetă Mogrea crescendo. PETRESCU, Î. II 153.
  • comentariu abreviere cresc. DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.