15 definiții pentru crescendo (adv.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CRESCÉNDO adv., (2) crescendouri, s. n. 1. Adv. (Indică modul de executare a unei lucrări muzicale) Crescând, sporind progresiv în intensitate. 2. S. n. Creștere progresivă a intensității sunetelor produse de voce sau de instrumente muzicale. – Cuv. it.

crescendo [At: C. PETRESCU, Î. II, 153 / E: it crescendo] (Muz) 1 av (D. execuție) Sporind progresiv în intensitate. 2-3 sn Creștere progresivă a intensității sunetelor produse de voce sau de instrumente muzicale.

CRESCÉNDO adv. (Indică modul de executare a unei bucăți muzicale) Crescând, sporind progresiv în intensitate. ♦ (Substantivat, n.) Creștere progresivă a intensității sunetelor produse de voce sau de instrumente muzicale. – Cuv. it.

CRESCÉNDO adv. (Indicație pentru executarea unui fragment muzical) Crescînd, sporind progresiv în intensitate. (Fig.) Iar începi? repetă Mogrea crescendo. PETRESCU, Î. II 153. ♦ (Substantivat) Creștere progresivă a intensității sunetelor produse de voce sau de- instrumente muzicale. Un crescendo viguros.

CRESCÉNDO adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Crescând în intensitate; din ce în ce mai tare. // s.n. Creștere progresivă a intensității unui sunet. [< it., fr. crescendo].

CRESCÉNDO I. adv. (muz.) crescând treptat în intensitate. II. s. n. creștere progresivă a intensității sunetelor; parte a unei compoziții muzicale care se cântă în acest tempo. (< it. crescendo)

CRESCÉNDO2 adv. muz. Din ce în ce mai tare. /Cuv. it.

crescendo n. Muz. creștere progresivă a sonurilor: un admirabil crescendo. ║ adv. crescând, sporind: a merge crescendo.

*crescéndo adv. Muz. Cuv. it. care înseamnă „crescînd, întărind”, adică „maĭ tare”. (Se pron. creșendo).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!crescéndo1 adv.; (muz.) abr. cresc.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

CRESCÉNDO adv. (MUZ.) crescând.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

crescendo (cuv. it. [creʃendo] „crescând”), indicație de nuanță prin care se cere o creștere gradată a intensității (2) sunetelor. Vocile (1), instr. cu coarde și arcuș și cele de suflat pot realiza c. pe același sunet. Utilizat rar în muzica sec. 17, c. devine, prin școala de la Mannheim* și prin N. Jomelli, unul din importantele mijloace de sporire a expresiei muzicale. C. pe durate lungi este caracteristic în muzica lui Rossini și excelează în Bolero-ul de Ravel. Abrev.: cresc.; ant.: decrescendo.

Intrare: crescendo (adv.)
crescendo2 (adv.) adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • crescendo
  • crescend‑
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

crescendo (adv.)

etimologie: