10 definiții pentru cosmetic (produs)

COSMÉTIC, -Ă, cosmetici, -ce, adj., s. n., s. f. I. 1. Adj. Care servește la îngrijirea pielii și a părului. 2. S. n. Cremă sau loțiune care servește la îngrijirea pielii și a părului. II. 1. S. f. Arta de a îngriji în mod igienic tenul, folosind metode și preparate adecvate; meseria cosmeticianului. ♦ Ramură a industriei chimico-farmaceutice care se ocupă cu fabricarea cosmeticelor (I 2). 2. Adj. Care ține de cosmetică (II 1), privitor la cosmetică. Laborator cosmetic. – Din fr. cosmétique.

COSMÉTIC, -Ă, cosmetici, -ce, adj., subst. I. 1. Adj. Care servește la îngrijirea feței sau a părului. 2. S. n. Cremă sau loțiune care servește la îngrijirea feței sau a părului. II. 1. S. f. Arta de a îngriji în mod igienic tenul, întrebuințând metode și preparate adecvate; profesiunea cosmeticianului. ♦ Ramură a industriei chimico-farmaceutice care se ocupă cu fabricarea cosmeticelor (I 2). 2. Adj. Care ține de cosmetică (II 1), privitor la cosmetică. Laborator cosmetic. – Din fr. cosmétique.

COSMETÍC1, cosmetice, s. n. (Învechit) Substanță (cremă, loțiune etc.) întrebuințată pentru îngrijirea pielii sau a părului. Colțul părului sclivisit de cosmetic... lucea pe fruntea sa mică. DELAVRANCEA, S. 131. – Pl. și: (rar) cosmeticuri (SADOVEANU, P. S. 175).

!cosmétice (produse) s. n. pl.

cosmétic s. n., pl. cosmétice

COSMETÍCE s. (pl.) v. fard.

COSMÉTIC, -Ă adj., s.n. (Alifie, loțiune) care servește pentru îngrijirea pielii sau a părului. ♦ Privitor la cosmetică. [< fr. cosmétique, cf. gr. kosmetikos].

COSMÉTIC, -Ă I. adj., s. n. (alifie, loțiune) pentru îngrijirea pielii sau a părului. ◊ (produs) pentru lustruirea autoturismelor. II. adj. 1. referitor la cosmetică. 2. (fig.; despre îmbunătățiri, operațiuni) de suprafață, care nu vizează fondul. III. s. f. 1. arta îngrijirii tenului prin metode și preparate speciale. 2. ramură industrială care se ocupă cu fabricarea cosmeticelor (I). (< fr. cosmétique, gr. kosmetikos, /III/ kosmetike)

cosmetic a. propriu a înfrumuseța pielea, a da lustru părului. ║ n. un cosmetic.

*cozmétic, -ă adj. (vgr. kosmetikós, d. kósmos, podoabă, lume). Care servește la înfrumusețat pelea [!], dințiĭ și păru, ca pomadele, parfumurile, sulimanurile, pudra, prafurile saŭ pasta de dințĭ, săpunu ș. a. S. n., pl. e. Un cozmetic. – Fals cozmetíc (fr. cosmétique). Vulg. smintic.

Intrare: cosmetic (produs)
cosmetic (pl. -e) substantiv neutru
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cosmetic cosmeticul
plural cosmetice cosmeticele
genitiv-dativ singular cosmetic cosmeticului
plural cosmetice cosmeticelor
vocativ singular
plural
cosmetic (pl. -uri) substantiv neutru
Surse flexiune: DLRLC
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cosmetic cosmeticul
plural cosmeticuri cosmeticurile
genitiv-dativ singular cosmetic cosmeticului
plural cosmeticuri cosmeticurilor
vocativ singular
plural

cosmetic (produs)

 • 1. Cremă sau loțiune care servește la îngrijirea pielii și a părului.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: fard un exemplu
  exemple
  • Colțul părului sclivisit de cosmetic... lucea pe fruntea sa mică. DELAVRANCEA, S. 131.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Produs pentru lustruirea autoturismelor.
   surse: MDN '00

etimologie: