9 definiții pentru copt (acțiune)

copt1 sn [At: PANN, P. V. II, 106 / Pl: ~uri / E: coace] 1 Coacere. 2 Timp când se coc fructele sau grânele. 3 (Îe) A da în (sau spre) ~ sau în vremea ~ului A începe să se coacă Și: a se pârgui. 4 (Fig; d. o rană, bubă etc.; îae) A face puroi.

copt2, coáptă a [At: MARDARIE, L. 4458 / Pl: ~pți, coápte / E: ml coctus] 1 (D. alimente) Care a fost supus, fără apă sau alt lichid, acțiunii focului pentru a putea fi mâncat. 2 (Fam; îlav) ~necopt Cu orice preț Și: neapărat, necondiționat. 3 (Rar; d. materii argiloase) Ars în cuptor. 4 (D. lemn) Înnegrit. 5(D. fructe, plante) Ajuns la deplină maturitate sub acțiunea luminii, a soarelui, a ploii etc. 6 (Mai ales d. fructe) Bun de mâncat. 7 (Îe) A se uita la cineva ca la un cireș ~ A avea o mare admirație pentru cineva. 8 (îe) Pică de copt Excesiv de copt. 9 (Fig; îae) Care întrece măsura obișnuită Și: culmea, formidabil. 10 (Rar; d. gândaci) Ajuns la stadiul dezvoltării complete. 11 (Fig; d. om, vârsta, mintea lui etc.) Ajuns la maturitate Și: matur. 12 (Fig; d. om) Cu experiență. 13 (îe) A fi ~ la os A fi bătrân. 14 (Fig; îae) A fi trecut prin multe. 15 (Fig; d. om și acțiunile lui) Care e gata, bun de... 16 (Fig; d. porci puși la îngrășat) Bun de tăiat. 17 (D. o rană, bubă etc.) Care a făcut puroi. 18 (D. om; îe) A ședea ca o bubă coaptă A fi gata să izbucnească. 19 (Fig; d. om; îe) A fi bubă coaptă A fi supărăcios, pus pe ceartă. 20 (Îe) A umbla cu (sau pe lângă) cineva ca cu (sau ca pe lângă) o bubă coaptă A se purta cu cineva cu grijă, pentru a nu-l supăra. 21 (Îae) A menaja. 22 (Îe) (A fi) bolnav ~ (A fi) foarte bolnav 23 (îe) (A fi) răcit ~ sau ~ de răcit (A fi) foarte răcit. 24 (D. lemn, pânză etc.) Care este prea uscat sau putrezit din cauza soarelui.

copt3, cóptă [At: GHICA, S. 307 / Pl: ~pți, ~e / E: fr copte, it copto] 1-2 smf, a (Persoană) care face parte din populația indigenă a Egiptului, după creștinare. 3 sf Limbă derivată din vechea egipteană, folosită de copți (1) ca limbă de cult. 4 a Care aparține copților (1). 5 a Care se referă la copți (1). 6 a Care este specific copților (1).

COPT1, copturi, s. n. Faptul de a (se) coace.Expr. A da în copt = a începe să se coacă, a se pârgui. – V. coace.

COPT1 s. n. Faptul de a (se) coace.Expr. A da în copt = a începe sa se coacă, a se pârgui. – V. coace.

COPT1 s. n. Faptul de a (se) coace. Se apropie coptul cireșelor.Expr. A da în copt = a) a începe să se coacă, a se pîrgui. Cînd holda începe să se îngălbenească, se zice că dă în copt, dă în pîrg. PAMFILE, A. R. 115. Vezi d-ta, colo departe, niște lanuri frumoase de grîu care dă în copt? CREANGĂ, P. 155; b) (despre o rană) a face puroi.

copt2 (acțiune) s. n., pl. cópturi

copt (acțiunea) s. n., pl. cópturi

1) copt n., pl. urĭ. Coacere repetată la foc: coptu pîniĭ [!]. Coacere repetată la soare: grîu începe a da în copt.

Intrare: copt (acțiune)
copt (acțiune) substantiv neutru
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular copt coptul
plural copturi copturile
genitiv-dativ singular copt coptului
plural copturi copturilor
vocativ singular
plural

copt (acțiune)

 • 1. Faptul de a (se) coace.
  surse: DEX '09 DLRLC un exemplu
  exemple
  • Se apropie coptul cireșelor.
   surse: DLRLC
  • 1.1. expresie A da în copt = a începe să se coacă, a se pârgui.
   surse: DEX '09 DLRLC 2 exemple
   exemple
   • Cînd holda începe să se îngălbenească, se zice că dă în copt, dă în pîrg. PAMFILE, A. R. 115.
    surse: DLRLC
   • Vezi d-ta, colo departe, niște lanuri frumoase de grîu care dă în copt? CREANGĂ, P. 155.
    surse: DLRLC
  • 1.2. expresie A da în copt = (despre o rană) a face puroi.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • vezi coace.
  surse: DEX '09